Sporten en bewegen met parkinson

Sporten en bewegen met de ziekte van Parkinson is een flinke uitdaging. Toch is het heel belangrijk dat mensen met de ziekte van Parkinson voldoende blijven bewegen, omdat het de mobiliteit en balans ten goede komt. Heb jij parkinson en wil jij weten hoe je door sport en beweging nog een actieve en gezonde kwaliteit van leven kunt behouden? Lees dan de blog van onze fysiotherapeut Ron.

 

Waarom sporten en bewegen met parkinson?

Heb je parkinson en wil je graag aan de slag gaan met bewegen of sporten? Dan vraag je je waarschijnlijk af of dit wel mogelijk is. Het korte antwoord daarop is ja. Voor mensen met parkinson is sportief bewegen juist een goed idee. Uit onderzoek van het Radboudumc over het positieve effect van bewegen op de hersenfunctie bij parkinson patiënten is naar voren gekomen dat regelmatig bewegen de hersenfunctie van patiënten met parkinson verbetert. Bij patiënten die drie keer per week 45 minuten actief fietsten op de hometrainer bleek dat het krimpen van de hersenen afnam en het nadenken verbeterde. Het sporten veroorzaakte veranderingen in de hersenen, die ervoor zorgen dat de klachten bij parkinson verminderen.

 

Tips voor sporten en bewegen met parkinson

Voor veel mensen is het lastig om een sportprogramma langdurig vol te houden. Meestal is de motivatie na een paar weken ver te zoeken. Daarom delen wij een aantal tips met jou, zodat je het sporten alsnog lang kunt volhouden.

Tip 1. Koppel de activiteit aan een spel

Om het sporten vol te houden kan het werken om een spel of uitdaging aan het sporten te koppelen. Games hebben als doel jou extra te motiveren. Deze motiverende games zorgen ervoor dat je de aandacht bij het sporten houdt. Eén spel is bijvoorbeeld het opnemen tegen andere spelers in een race. Zo word je continu uitgedaagd om sneller te fietsen en nieuwe tijden neer te zetten.

Tip 2. Kies een activiteit waar je plezier in hebt

Op het moment dat je een activiteit onderneemt waar je plezier in hebt, is de intrinsieke motivatie ook een stuk hoger. Zo zijn er verschillende activiteiten die je in zowel groepsverband als alleen kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan dansen, pilates, yoga, boksen, fietsen, hardlopen, tafeltennis en nog veel meer.

Tip 3. Raadpleeg eerst jouw fysiotherapeut voordat je begint

Voordat je gaat beginnen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat wat je wilt gaan doen, ook daadwerkelijk veilig gebeurt. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met onze parkinson specialist Ron. Zo krijg je precies te weten welke sporten je allemaal veilig kan beoefenen en waar je op moet letten.

 

Wil je beginnen met sporten en bewegen met parkinson?

Op het moment dat je wilt beginnen met sporten en bewegen met parkinson is het verstandig om eerst je fysiotherapeut te raadplegen. Dit kan je doen door contact met ons op te nemen middels het contactformulier op onze website. Je kan ook bellen naar 0348-476840 of een mail sturen naar eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.