Wist je dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose. In deze blog gaan we wat dieper in op knieartrose en hoe Tai Chi en fysiotherapie een rol spelen in het verlichten van de pijn.

 

Wat is knieartrose?

Artrose, een veelvoorkomende vorm van reumatische aandoening, kenmerkt zich door het dunner worden van het kraakbeen in de knie. Dit leidt tot een wrijving tussen de botten, wat vaak ontstekingen veroorzaakt in het omliggende weefsel van de knie. Deze ontstekingen resulteren in pijn en stijfheid. Als reactie op deze wrijving, groeit er vaak extra botweefsel aan de randen van de knie, waardoor het gewricht breder kan worden en de knie er anders uit kan gaan zien.

 

De exacte oorzaken van artrose blijven grotendeels onduidelijk. Echter, het valt op dat de meerderheid van de mensen met knieartrose ouder is dan vijftig jaar en vrouwelijk is. Er wordt steeds meer erkend dat artrose vaak het resultaat is van verschillende factoren die samenkomen. Dit zijn enkele factoren:

 

  • Erfelijke aanleg kan een rol spelen, waarbij artrose zich vaak op jongere leeftijd (onder de 40 jaar) en in meerdere gewrichten manifesteert.

  • Eerdere blessures of schade aan of rondom het kniegewricht kunnen leiden tot verminderde stabiliteit en verhoogde gevoeligheid.

  • Overgewicht plaatst extra belasting op het kniegewricht, wat kan leiden tot beschadiging.

  • Langdurige en zware belasting van het kniegewricht.

  • Uitvoeren van zwaar lichamelijk werk.

  • Overmatige en intense lichaamsbeweging.

  • Aanwezigheid van andere gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.

 

De rol van Tai Chi bij knieartrose

Uit onderzoek van reumatoloog Chenchen Wang is gebleken dat Tai Chi effect kan hebben op de vermindering van pijn en mobiliteit bij knieartrose. Tai Chi omvat namelijk vloeiende, harmonieuze bewegingen die rond en continu zijn. Door deze bewegingen nauwgezet en intensief te volgen, ontwikkel je een bewustzijn van zowel je lichaam als geest. De fysieke aspecten van Tai Chi dragen bij aan het vergroten van flexibiliteit, kracht en souplesse, waardoor de belasting op gewrichten vermindert en pijn kan afnemen. Daarnaast suggereert het mentale aspect van Tai Chi dat het kan bijdragen aan het omgaan met chronische pijn, aangezien de sport bij verschillende patiëntengroepen met chronische aandoeningen pijn, depressie en angst lijkt te verminderen.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij knieartrose?

Helaas is er geen genezing voor artrose beschikbaar, maar het is mogelijk om ermee te leren leven. Fysiotherapie kan hierbij waardevolle ondersteuning bieden. Door middel van diverse oefeningen kun je leren om te gaan met de pijn en stijfheid die gepaard gaan met artrose. Deze therapie helpt je om je kniegewricht op een zo normaal mogelijke manier te gebruiken, waardoor je weer vertrouwen krijgt in je bewegingsvermogen. Daarnaast kun je ook advies krijgen om lichte beweegsporten, zoals Tai Chi, te volgen.

 

Heb jij knieartrose en wil je hiermee om leren gaan?

Neem dan contact met ons op. Door middel van een persoonlijk behandelplan gaan wij samen met je aan de slag om je zodanig te verlichten, zodat je jouw dagelijkse activiteiten goed kunt oppakken. Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0348-476840, een mail te sturen naar info@adfys-montfoort.nl of op onze contactpagina het formulier in te vullen.