c02de2a6-f466-4225-bdec-4298ace82dce.jpg

 

Er zijn veel verschillende benamingen voor scheenbeenklachten. Zoals bijvoorbeeld shin splints, athletes shin, springschenen of springbenen. Hoe het ook heet, scheenbeenklachten of scheenbeenblessures zijn geen pretje. Je kunt zowel aan de voorkant als aan de achterkant van je scheenbeen pijn ervaren. Hoe ontstaan scheenbeenklachten precies en wat kun je er aan doen? Onze collega Casper vertelt je er graag meer over in de deze blog.

 

De oorzaken van scheenbeenklachten 

Scheenbeenklachten kunnen erg vervelend zijn, ze zetten meestal op tijdens het hardlopen en zullen je belemmeren bij je dagelijkse activiteiten. We zetten een aantal oorzaken en oplossingen op een rijtje:

 

  • Verkeerde hardloopschoenen: zorg voor schoenen met een juiste demping

  • Een harde ondergrond tijdens het hardlopen: loop op een zacht, schokabsorberend oppervlak, bijvoorbeeld gras

  • Een te snelle opbouw van je hardloopschema: begin langzaam en bouw op

  • Een verkeerde loophouding: neem niet te grote stappen

 

Wat zijn scheenbeenklachten?

Scheenbeenklachten kunnen zich uiten als een zeurende pijn aan de binnenkant van je onderbeen. De klachten kunnen aan één of beide benen voorkomen. Op de plaats waar je scheenbeenspier aan het onderbeen vast zit kun je pijn voelen. Vooral bij het op je tenen staan of bij het afzetten vanaf je tenen tijdens het (hard)lopen span je deze spier aan; deze bewegingen zullen dus sneller klachten veroorzaken.

De spier die zich achter het scheenbeen en kuitbeen bevindt speelt ook een grote rol bij scheenbeenklachten. Door de trekkrachten aan de binnen- en achterzijde van het scheenbeen kunnen er kleine botafwijkingen op het scheenbeen ontstaan. Dit veroorzaakt  erg veel pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen. Deze pijn maak het moeilijk om lang hard te lopen.

 

3 tips voor minder last aan je scheenbenen tijdens het hardlopen

  1. Loop op een zachte ondergrond; een zachtere ondergrond is schokabsorberend. Dit vangt dus de klap op zodra de voet de grond raakt en vermindert de belasting aan je scheenbenen.

  2. Neem vaker rust tussendoor; tijdens het hardlopen ben je geneigd door te rennen, omdat je je doelen wilt behalen. Maar voor je lichaam is het beter langere wandel pauzes te nemen tussendoor, voor minder last aan je scheenbenen. 

  3. Stop met sporten; nee je hoeft niet volledig te stoppen met sporten, maar wel tijdelijk met hardlopen. Gun je lichaam de rust die het nodig heeft en probeer tussendoor sporten te doen die geen pijn doen. Neem bijvoorbeeld zwemmen, fietsen en/-of krachttraining. 

 

Shockwave therapie tegen scheenbeenklachten

Scheenbeenklachten kunnen goed behandeld worden met behulp van shockwave therapie. Deze vorm van behandeling werkt met geluidsgolven. Het shockwave apparaat wordt op jouw huid geplaatst, waardoor geluidsgolven zich onder een bepaalde druk verplaatsen door je huid naar de plek waar je een blessure hebt. Deze geluidsgolven verbeteren de bloedsomloop en stofwisseling van jouw blessure. Zo zorgt deze vorm van behandelen ervoor dat je lichaam jouw blessure zelf oplost, waardoor de pijn afneemt. Met shockwave therapie merk je al snel resultaat!

 

Heb je scheenbeenklachten? Schakel een fysiotherapeut in!

Heb je na het volgen van onze tips nog steeds erg veel last van scheenbeenklachten? Dan staan onze fysiotherapeuten altijd voor je klaar! Neem vandaag nog contact met ons op via 0348 - 476 840 of eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. Je kunt ook het contactformulier op onze website invullen.  Wij zien je graag tegemoet in onze praktijk!

Neem ook een kijkje op de site van ADFYS Pees- en Spiercentrum voor behandelingen bij pees & spierklachten.