ADFYS-Montfoort-Schouderklachten-specialist.jpg

De lente- en zomermaanden zijn de maanden waarin veel mensen in en rondom huis gaan klussen. Tijdens het klussen gebruik je spieren die je normaliter niet gebruikt en neem je vaak een houding aan die je lichaam niet gewend is. Dit kan leiden tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten. Een van de meest voorkomende klachten na het klussen is schouderpijn. In deze blog vertellen we hoe je schouderklachten kunt voorkomen bij het klussen en lees je meer over verschillende schouderaandoeningen.

 

Hoe ontstaat schouderpijn?

Schouderpijn heeft verschillende oorzaken. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn is overbelasting. Wanneer je te lang, te vaak dezelfde beweging maakt, overbelast je de spieren en pezen in de schouder. Hierdoor ontstaan pijnklachten die voor langere tijd aan kunnen houden. Ook wanneer je lange tijd in dezelfde houding zit, staat of ligt, kun je last krijgen van je schouders. Je spieren zijn dan constant aangespannen en dit veroorzaakt pijnklachten.

 

Schouderpijn na het klussen voorkomen

Tijdens het klussen maak je soms bewegingen die jouw schouders niet gewend zijn. Daarom is het belangrijk om bij het klussen extra goed op je houding te letten.Tijdens het klussen denk je vaak niet na over je houding of je bewegingen. De schouderpijn ervaar je meestal pas de volgende dag en dan is het al te laat. Een verkeerde beweging kan veel klachten veroorzaken die makkelijk te voorkomen zijn door op je houding te letten. 

 

We geven je graag een aantal tips om schouderpijn door het klussen te voorkomen:

  • Begin met kleine, minder belastende klusjes; Als je gaat sporten doe je immers ook aan een warming-up
  • Neem regelmatig pauze tijdens het klussen en probeer je schouders goed te ontspannen
  • Doe tussendoor stretchoefeningen; een hele goede oefening is bijvoorbeeld door de schouders naar achteren te trekken en de schouderbladen naar elkaar toe te bewegen.
  • Let goed op je houding; zorg ervoor dat je bij het tillen van zware dingen je ellebogen dicht tegen je lichaam houdt. En til vanuit je benen en niet vanuit je rug.

 

Welke schouderaandoeningen kunnen ontstaan na het klussen?

  • Inklemming: Inklemming wordt ook wel het ‘impingement syndroom’ genoemd. Er is sprake van deze aandoening als weefsel in de schouder bekneld wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij overbelasting waardoor  de slijmbeurs, een spier of een pees geïrriteerd raakt en daardoor opzwelt. 
  • RSI: RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders of nek. Deze klachten ontstaan door langdurige constante aanspanning van de spieren. Als je de hele dag bij het klussen dezelfde handelingen doet en dat ook nog eens een aantal dagen achter elkaar, dan kan RSI dus op de loer liggen. 

 

Behandelingen bij schouderpijn na het klussen

Blijf niet te lang rondlopen met schouderklachten. Dit kan jouw klachten verergeren. De fysiotherapeut kan verschillende soorten behandelingen inzetten om jouw schouderpijn te verhelpen. Zo kunnen shockwave en dry needling worden ingezet als de pijn voornamelijk uit de spier komt. Omdat de schouder een gewricht is, kan ook manuele therapie worden ingezet. Een manueel therapeut focust zich op alle gewrichten in het lichaam. Hij beoordeelt of er onderliggende klachten uit andere gewrichten komen die de schouderklachten kunnen veroorzaken. 

Na het behandeltraject kan de fysiotherapeut jou aanraden om de spieren in je schouder sterker te maken. Hiervoor krijg je oefeningen mee voor thuis of ga je in de oefenzaal in de praktijk aan de slag. 

 

Blijf je last houden van je schouders en wil je weten hoe de fysiotherapeut jou kan helpen? Of wil je een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op via de website. Je kunt ons ook bellen via 0348-476840 of een mail sturen naar eveline.frishert@adfys-montfoort.nl.  Bekijk ook onze ADFYS Rugcentrum voor behandelingen van uw Rug-, nek- en schouderklachten.