ADFYS-Montfoort-20220324010 (1).jpg

Heb jij je ook altijd al afgevraagd wat het verschil is tussen fysiotherapie en manuele therapie? Manuele therapie staat vooral bekend om het ‘kraken’ van gewrichten. Maar manuele therapie omvat naast manipulaties van de gewrichten ook nog vele andere technieken, zoals mobilisaties en oscillaties. Onze manueel therapeut Bianca vertelt je graag meer over haar specialisatie. 

 

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is eigenlijk een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van gewrichten en het lichaam. De naam manueel is afgeleid van ‘manus’, wat handen betekent. Veel technieken bij manuele therapie worden namelijk met de handen uitgevoerd. 

Een manueel therapeut behandelt patiënten die klachten hebben aan de wervelkolom of de gewrichten in de armen en benen. Door te observeren hoe de gewrichten bewegen, kan de manueel therapeut de behandeling op jou afstemmen. Zo zorgt hij ervoor dat jouw gewrichten weer beter werken, soepeler worden en de pijn afneemt.

Bij manuele therapie wordt het lichaam beschouwd als één geheel, waarbij de ene klacht weer van invloed kan zijn op andere delen van het lichaam. Het doel van manuele therapie is enerzijds om de verschillende delen van het bewegingsapparaat beter te laten functioneren en anderzijds om jouw houding en bewegingen te verbeteren.

 

Voor wie is manuele therapie geschikt?

Sommige mensen denken dat manuele therapie alleen geschikt is voor atleten die aan het revalideren zijn. Dit is natuurlijk niet waar, dit is maar een klein deel van de doelgroep. Iedereen die last heeft van lichamelijke klachten of blessures kan door een manueel therapeut geholpen worden, ongeacht leeftijd of beroep. Een manueel therapeut kan je onder andere helpen bij de volgende klachten:

Algemene pijnklachten, zoals;

  • Rugpijn
  • Nekpijn
  • Hoofdpijn / migraine
  • Rib- of borstkasklachten
  • Spierziektes
  • Whiplash
  • Zwangerschapsklachten
  • Ontstekingen aan spieren en pezen
  • Blessures aan de spieren, beenderen of gewrichten
  • Bewegingsbeperkingen in gewrichten

Ben je op zoek naar manuele therapie voor (chronische) pees- en spierklachten? Neem dan eens een kijkje bij een specialistisch centrum in Montfoort: ADFYS Pees- en Spiercentrum.

 

Wordt manuele therapie vergoed door je zorgverzekering?

Manuele therapie wordt door zorgverzekeraars gekenmerkt als fysiotherapie en wordt daardoor zelden vergoed vanuit de basisverzekering. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld chronische aandoeningen, zoals spierziektes of een whiplash. Als je een aanvullend pakket hebt bij je zorgverzekering ben je vaak wel vergoed voor fysiotherapie en manuele therapie. Twijfel je of je behandelingen vergoed worden? Controleer het altijd bij je zorgverzekeraar.

 

Wil je graag meer informatie of een afspraak maken?

Heb je nog vragen over manuele therapie en wil je weten of het iets voor jou is? Of wil je gelijk een afspraak maken? Neem dan contact op met ADFYS Montfoort via 0348-476840 of via eveline.frishert@adfys-montfoort.nl.