Kaakklachten door snoepen met de feestdagen. Fysiotherapie en een kaakfysiotherapeut kunnen je helpen, niet alleen de tandarts!

December staat voor de deur! De maand van de lekkernijen zoals pepernoten, chocoladeletters en taai taai. Kauw je probleemloos een pepernoot of taaitaaipop weg? Dan heb je waarschijnlijk geen kaakproblemen. Ervaar je wel pijn bij het kauwen of voelen je kaakspieren verstijfd aan? Dan kan fysiotherapie helpen! Kaakfysiotherapeute Bianca legt uit wat kaakklachten zijn, hoe ze kunnen ontstaan, wat je er zelf aan kunt doen en hoe fysiotherapie kan helpen bij kaakklachten.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij kaakklachten?

Bij kaakklachten denken we al snel aan een bezoekje aan de tandarts. Toch kunnen kaakklachten ook door een fysiotherapeut worden opgelost. In veel gevallen komt kaakpijn voort vanuit spanning in de nek of het gezicht. Deze spanning kan ontstaan door hoge spierspanning, veroorzaakt door stress of overbelasting. De fysiotherapeut kan de spanning in de nek, schouders en rug verminderen waardoor vaak de spanning in de kaken ook afneemt. Daarnaast kan de fysiotherapeut je oefeningen laten zien die helpen om de spierspanning nog meer te verlagen.

 

Bij welke kaakklachten kan een fysiotherapeut helpen?

 • Klemmen van de kaak en knarsen;
 • Pijn richting het gezicht, oor of de nek;
 • Knakkende kaak;
 • Hoofdpijn/migraine of oorsuizen (soms beide);
 • Nek- en schouderklachten;
 • Stress gerelateerde kaakklachten;

 

Hoe ziet een behandeling bij de fysiotherapeut eruit?

De fysiotherapeut doet een uitgebreid onderzoek van de nek-/schouderspieren en de kaken. Daarna wordt bepaald of een fysiotherapeutische behandeling en ontspanningsoefeningen voldoende zijn om je van de kaakklachten af te helpen. Is dit niet het geval dan zal hij/zij jou doorverwijzen naar de tandarts of een kaakfysiotherapeut. 

Deze werkt nauw samen met tandartsen en is gespecialiseerd in het kauwstelsel en gerelateerde klachten. De kaakfysiotherapeut kan het kaakgewricht mobiliseren, spierspanning verminderen en advies geven voor houding en oefeningen.

 

Wat kun je zelf doen tegen kaakklachten?

 1. Haal regelmatig even de kaken van elkaar en ontspan. Haal je tong van het gehemelte af, dit zorgt al voor ontspanning in de mond en kaken. Probeer hier door de dag heen bewust op te letten en zet desnoods elk uur een wekker als herinnering.
   
 2. Rekken van de nekspieren; je fysiotherapeut kan je leren hoe je dat op de juiste manier doet.
   
 3. Overleg met je tandarts of een knarsbitje nodig is bij je klachten. Dit kan voorkomen dat de tanden afslijten van het knarsen of schuiven. Ook kan de drang tot knarsen afnemen door een bitje.
   
 4. Let op je houding bij langdurig zitten en wissel veel af. Door af en toe even de schouders te ontspannen haal je ook wat spanning van de kaken af. Ook hiervoor geldt dat je hier bewust op moet letten.
   
 5. Vermijd het tillen van zware dingen vanuit de schouders, het vasthouden van spanning in de nek en zorg ervoor dat je niet in de kou staat. Hiermee voorkom je het overbelasten van de nek en schouders, wat invloed kan hebben op de kaakspieren.
   
 6. Kauw niet te vaak kauwgom of etenswaren die taai zijn en waarop je lang moet kauwen. Dit zorgt vaak voor meer spanning in de kaken en nek.

 

Heb je kaakklachten en wil je weten wat een fysiotherapeut voor je kan betekenen?

Neem dan contact op met ADFYS via 0348-476840 of via eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. Maak een afspraak bij onze kaakfysiotherapeute voor een gericht advies en behandeling van je klachten.