Terug in beweging: 6 tips om te sporten na een blessure

Blessures komen voor in allerlei soorten en maten. Van een tennisarm tot een verzwikte enkel. Je moet goed herstellen van een blessure om daarna weer pijnvrij te kunnen sporten en om een nieuwe blessure te voorkomen. Maar hoe raak je weer gemotiveerd om te gaan sporten nadat je hersteld bent van een blessure? In deze blog lees je zes tips voor het sporten na een blessure.

 

Stel realistische doelen

Het is erg verleidelijk om meteen weer op volle kracht te gaan sporten nadat je een blessure hebt gehad. Echter is het belangrijk dat je juist rustig aan begint met sporten. Stel daarom niet te ambitieuze doelen. Het is belangrijk dat je eerst weer fit en sterk wordt voordat je aan je grote doelen gaat beginnen.

 

Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan een snel en effectief herstel na een blessure. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende rust, slaap en een gezonde voeding. Op deze manier geef je je lichaam de energie die het nodig heeft om te herstellen. Het is belangrijk om slechte gewoonten, zoals overmatig alcoholgebruik en roken te vermijden, dit vertraagt het herstelproces. Houd deze gezonde leefstijl vast als je weer gaat sporten. Zo kun je snel weer optimaal presteren.

 

Bouw langzaam op na een blessure

Het is begrijpelijk dat je na het herstel van een blessure meteen weer op het oude niveau wil sporten als voorheen. Toch is het belangrijk om geduldig te zijn en het sporten weer geleidelijk op te pakken. Zo voorkom je niet alleen overbelasting, maar verminder je ook de kans dat de blessure weer opspeelt. Hierdoor word je uiteindelijk sterker en gezonder.

 

Probeer een nieuwe sport

Soms kun je jezelf moeilijk motiveren om weer te beginnen met sporten na een blessure. Het kan dan helpen om een nieuwe sport te proberen. Het kan zorgen voor nieuwe motivatie en je traint verschillende spiergroepen, waardoor je sterker wordt. Last van je pols? Geen probleem! Je kunt altijd gaan fietsen of zwemmen. Zo geef je de blessure rust, maar kun je toch fit blijven. Zo kun je ook tijdens een blessure sterk blijven.

 

Zorg voor een goede warming up na een blessure

Een warming up is een essentieel onderdeel van je sportactiviteit. Door actief je spieren op te warmen, helpt het je spieren om tijdens een training met hoge intensiteit beter te presteren. Door een warming-up komt ook de bloedsomloop in de spieren geleidelijk op gang, wat ervoor zorgt dat je minder snel blessures oploopt. Je verkleint ook de kans dat er verrekkingen en scheurtjes ontstaan in de spier.

 

Fysiotherapie bij een blessure

Heb je een blessure opgelopen tijdens het sporten? Het is belangrijk dat je hier goed van herstelt. Dit zorgt ervoor dat je na je blessure weer pijnvrij kunt sporten en het zorgt ervoor dat je minder snel nieuwe blessures oploopt. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen met herstellen na een blessure. Zij zorgen ervoor dat je weer zorgeloos kunt sporten! Dit doen ze bijvoorbeeld door spierkracht en bewegingsvrijheid te verbeteren en door medical taping. 

 

Afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten?

Heb je een blessure opgelopen? Dan kun je een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten. Samen zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk van je blessure afkomt en pijnvrij kunt sporten! Je kunt een afspraak maken door een mail te sturen naar info@adfys-montfoort.nl, te bellen naar 0348-476840 of door het contactformulier in te vullen op onze website.