Beenblessures zijn een veelvoorkomend probleem bij sporters. Met fysiotherapie helpen wij jou zo snel mogelijk te herstellen. Zo kun jij snel weer zonder pijn sporten.

Het sportseizoen is inmiddels weer in volle gang. Soms gaan mensen te fanatiek aan de slag en dan is het risico op beenblessures groot. Erg vervelend als je net je favoriete sport weer wil beoefenen. Het is daarom belangrijk dat deze beenklachten spoedig genezen. Hoe ontstaan dit soort blessures en hoe kan fysiotherapie hierbij helpen? Dat lees je in deze blog.

Hoe ontstaan beenblessures?

Beenblessures kunnen op verschillende manieren ontstaan. Door bijvoorbeeld een slechte voorbereiding en warming-up, onvoldoende conditie of verkeerd schoeisel. Maar ook door overbelasting of door een verkeerde voetstand of een slechte bewegingscoördinatie. Vooral onze knieën en voeten krijgen het zwaar te verduren, doordat er constant gewicht op komt te staan.

Wat zijn de meest voorkomende blessures aan de been?

In onze fysiotherapiepraktijk zien wij veel verschillende klachten langskomen die gerelateerd zijn aan sport. Om je een indruk te geven zetten wij hier de meest voorkomende beenblessures en klachten bij sporters op een rij. 

Hamstringblessure

Eén van de meest voorkomende blessures is een hamstringblessure. De hamstring is de grote spier aan de achterkant van het bovenbeen. Een hamstringblessure kan makkelijk ontstaan tijdens het voetballen, bijvoorbeeld bij explosieve bewegingen, zoals een sprintje trekken of op het goal schieten. Op dat laatste moment is de spier maximaal aangespannen en op rek. De blessure kenmerkt zich door een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen en wordt veroorzaakt door schade aan het spierweefsel. Het kan variëren in ernst en het is zaak dat je dit goed laat onderzoeken, voordat je weer gaat bewegen of sporten. 

Jumpers knee

De naam zegt het al. Een Jumpers knee (springersknie) ontstaat meestal bij sporters die tijdens het sporten veel springen. Denk hierbij aan volleyballers en basketballers. Deze klacht ontstaat meestal als gevolg van overbelasting van de kniepees. Hierbij heb je pijn aan de voorkant van je knie.

Verzwikte enkel

Tijdens het sporten kan je jouw enkel verzwikken, waardoor deze dik en blauw wordt. Deze aandoening ontstaat vaak als gevolg van het onverwachts naar binnen klappen van de voet. De enkelbanden en verschillende pezen gaan daardoor op rek staan, waardoor ze beschadigd raken. Dit kan zowel tijdens het sporten voorkomen, als tijdens het wandelen.

Shin splints

Dit is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij pijn aan de voorzijde van het scheenbeen (shin) het symptoom is. Dit komt in de vorm van een zeurende en stekende pijn aan je schenen. Het is een veel voorkomende blessure bij hardlopers. Het nadeel aan deze blessure is dat, zodra je er last van hebt, deze lang blijft aanhouden.

Hielspoor

Heb je tijdens het wandelen, sporten of lange staan een stekende pijn onder je hiel? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van hielspoor. Hier is niet altijd een specifieke oorzaak voor aan te wijzen. Soms zijn er meerdere oorzaken. Een standafwijking van de voet of stijve kuitspieren kunnen voor extra trekkrachten op de omliggende structuren van de hiel zorgen. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van hielspoor dan mannen.

Achillespeesklachten

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Leuk weetje: het is de grootste pees in je lichaam. Zodra er iets fout gaat met de achillespees, kan deze ook hardnekkige klachten geven. Deze klachten kunnen weer leiden tot beperkingen in het dagelijks leven of tijdens het sporten.

Fysiotherapie bij beenblessures

Helaas wordt er pas aan de bel getrokken op het moment dat sporters al geblesseerd zijn of pijn hebben. Dat is natuurlijk zonde, want wij kunnen juist zwaktes in het lichaam opsporen die tot een blessure kunnen leiden. Daarnaast kunnen wij ook een preventieprogramma opstellen, waardoor je op de juiste manier warming-ups, cooling-downs en specifieke oefeningen meekrijgt.

Heb je toch een blessure opgelopen of heb je pijn tijdens het sporten? Dan kunnen wij daar uiteraard door middel van fysio- en oefentherapie mee helpen. Wij beginnen eerst met het achterhalen van de oorzaak van je klacht. Zo kunnen wij precies bepalen welke behandelingen van toepassing zijn op je situatie en zorgen wij ervoor dat je zo snel mogelijk weer op de been bent.

Heb je last van bepaalde beenblessures? Neem contact met ons op!

Zodra je last hebt van één van de bovenstaande blessures of andere klachten hebt opgelopen door het sporten kan je contact met ons opnemen. Wij plannen een afspraak met je in en zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk geholpen wordt. Je kan ons bereiken door te bellen naar 0348-476840 of door een mail te sturen naar eveline.frishert@adfys-montfoort.nl