Wist je dat de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht heeft? Overgewicht verhoogt de kans op verschillende aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) kan volwassenen helpen om stappen te zetten richting een gezondere leefstijl. In deze blog lees je er alles over.
Wat is gecombineerde leefstijlinterventie?
De gecombineerde leefstijlinterventie is een leefstijlprogramma dat mensen met overgewicht helpt om gezonder te leven. Een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut helpt je om jouw leefstijl te verbeteren. Tijdens het programma krijg je advies en begeleiding over gezonde voeding, eetgewoonten en bewegen. GLI is vooral gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Het programma duurt twee jaar en bestaat uit een groepsprogramma en individuele begeleiding.
Voor wie is gecombineerde leefstijlinterventie bedoeld?
Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een gecombineerd leefstijlinterventie programma. Je komt in aanmerking als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
-
Mensen met een BMI tussen de 25 en 30 in combinatie met een grote buikomvang (meer dan 88 centimeter bij vrouwen en meer dan 102 centimeter bij mannen).
-
Mensen met een BMI vanaf 25 en met een verhoogd risico op één of meerdere ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
-
Mensen met een BMI vanaf 30.
BMI staat voor Body Mass Index. Deze meettechniek wordt gebruikt om in te schatten hoe gezond het lichaamsgewicht is. De BMI laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte.
De huisarts stelt vast of je in aanmerking komt voor een GLI-programma. Je wordt dan doorverwezen. Ook tijdens het programma blijft je huisarts betrokken.
Wordt Gecombineerde LeefstijlInterventie vergoed?
Er zijn verschillende GLI programma’s. Als het programma is opgenomen op de website van Loket gezond leven van het RIVM kan het programma vergoed worden door de zorgverzekeraar. Daarnaast gaat GLI ook niet ten koste van het eigen risico. GLI motiveert je om regelmatig te blijven bewegen. Daarvoor moet je zelf initiatief nemen en op zoek gaan naar mogelijkheden in je eigen omgeving. Ook maakt een sportabonnement, de sportclub of sportkleding geen deel uit van de vergoeding.
Hoe kan fysiotherapie helpen?
Een GLI programma vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Onze fysiotherapeuten spelen hier ook een belangrijke rol in. Zij zullen samen met jou een op maat gemaakt trainingsprogramma opstellen dat past bij je behoeften en niveau. Daarnaast begeleiden onze fysiotherapeuten je bij het veilig en goed uitvoeren van oefeningen en het werken. Onze fysiotherapeuten zullen je begeleiden bij het uitvoeren van oefeningen en ervoor zorgen dat je op een veilige en effectieve manier werkt aan je fitheid en gezondheid.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op door te bellen naar 0348-476840, te mailen naar info@adfys-montfoort.nl of door het contactformulier in te vullen op onze website.