Krachttraining met je eigen lichaamsgewicht

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch kan de sportschool intimiderend lijken voor beginnende sporters. Trainen met je eigen lichaamsgewicht kan hiervoor een uitstekend alternatief bieden. Door je eigen lichaam te gebruiken kun je effectief spiermassa opbouwen. Hierdoor kun je je kracht en algehele fitheid verbeteren.

 

Hoe werkt trainen met je eigen lichaamsgewicht?

Als je spiermassa witl opbouwen, kun je dat doen door krachttraining. Je kunt ervoor kiezen om spiermassa op te bouwen met of zonder gewichten. Als je ervoor kiest om krachttraining te doen zonder gewichten, gebruik je je eigen lichaamsgewicht. Hierbij gaat het erom dat je steeds meer herhalingen doet van dezelfde oefening. Je kunt dit moeilijker maken door je lichaamsgewicht te verzwaren en iets zwaars vast te houden of iets op je rug te leggen. Dikke boeken en rugzakken zijn hier geschikt voor.

 

Voordelen van trainen met je eigen lichaamsgewicht

Trainen zonder gewichten is ontzettend handig, omdat je dit altijd en overal kunt doen. Je hebt er niets voor nodig, alleen je eigen lichaam. Daarnaast kost het ook geen geld! Het nadeel van trainen met je eigen lichaamsgewicht is dat je op den duur geen uitdaging meer vindt in het trainen. Als de oefeningen niet meer uitdagend zijn, wordt er geen nieuwe spiermassa meer opgebouwd. Als je meer spiermassa op wilt bouwen, is het aan te raden dat je dan wel begint met het trainen met gewichten.

Het is ook zo dat trainen met gewichten kan leiden tot een hoger risico op blessures. Door ervoor te kiezen om te trainen met je eigen lichaamsgewicht, verklein je de kans op blessures. Ook bevordert trainen met je eigen lichaamsgewicht, balans, behendigheid en flexibiliteit.

 

Effectieve oefeningen

Er zijn ontzettend veel oefeningen die je kunt inzetten. Hieronder staan de meest efficiënte oefeningen genoemd. 

 

Opdrukken

Bij deze oefening train je de borst, schouders en triceps. Begin hierbij in een hoge plankhouding en laat het lichaam zakken tot de borst bijna de grond raakt. Daarna duw je jezelf weer omhoog.

 

Squats 

Bij deze oefening train je de billen en de benen. Zet de voeten op schouderbreedte neer, buig je knieën en laat je heupen zakken. Deze beweging is vergelijkbaar met het gaan zitten op een stoel. Zorg er wel voor dat je borst en rug recht blijven.

 

Planken

De plank is een goede oefening om rompstabiliteit te trainen. Begin in een hoge plankpositie met de handen direct onder de schouders. Houd het lichaam zo recht mogelijk en blijf zo lang mogelijk staan.

 

Lunges 

Lunges zijn uitstekende oefeningen voor je benen en billen. Begin rechtopstaand, zet een stap naar voren en zorg ervoor dat de voorste knie een hoek maakt van 90 graden. Duw jezelf weer terug naar de beginpositie en wissel van been.

 

Heb jij begeleiding of tips nodig bij deze oefeningen?

Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar! Neem contact met ons op voor meer informatie door te bellen naar 0348-476840 of te mailen naar info@adfys-montfoort.nl.