Het is herfst, de tijd van goudgele bladeren en winderige, natte en koude dagen. Heeft u ook zo’n zin om uzelf in uw dekentje te wikkelen en op de bank te liggen? U bent niet de enige! De ‘koude’ periode van het jaar gaat ook vaak gepaard met stijve spieren. Dit komt enerzijds omdat mensen minder bewegen, maar ook kou heeft effect op uw spieren. Zo kunnen ook nek- en schouderklachten bij koud weer plotseling opspelen. In dit artikel leggen wij uit waarom u sneller nekpijn en schouderklachten kunt hebben bij koud weer en wat u zelf kunt doen.

Wat zijn oorzaken van nekpijn en/of schouderklachten bij koud weer?


-    Bij koud weer kan ons zenuwstelsel veranderingen in het lichaam veroorzaken, waarbij spieren zich spannen om de bloedvaten in de armen, nek en schouderbladen te vernauwen. Uw lichaam doet dit om het warmteverlies van de ledematen te verminderen, zodat uw organen op een aangename temperatuur blijven. 

-    Als onze spieren langdurig gespannen zijn door kou, zijn we gevoeliger voor pijn.
-    Gevoelens van angst en depressie kunnen worden versterkt bij koud weer, wat leidt tot verhoogde negatieve reacties van het zenuwstelsel.
-    Ongemak en pijn in de nek en schouders houden vaak verband met een slechte houding als de temperatuur daalt. 


Weinig beweging bij kou

Herkent u dat u ook minder zin heeft om in beweging te komen tijdens koude dagen? Logisch, echter niet verstandig. Te weinig beweging leidt tot gewrichtsstijfheid met verminderde spierflexibiliteit. Wij kunnen als fysiotherapeut niet vaak genoeg zeggen: blijf in beweging!
 

Tips om nekpijn en schouderklachten te verlichten bij kou

Als u begrijpt welke effecten kou kan hebben op uw nek en schouders, kunt u maatregelen nemen om nek- en schouderpijn en stijfheid in de winter tot een minimum te beperken.

Dit kunt u zelf doen om nekpijn en schouderklachten te voorkomen:
●    Vermijd koude, vochtige plekken waar het tocht.
●    Draag warme kleding (ook binnenshuis), bij voorkeur thermische kleding.
●    Vermijd een opgerolde, voorovergebogen houding.
●    Ontspan uw schouders.
●    Ontspan onder het genot van uw favoriete drankje, dit neemt zeer veel spanning weg.
●    Neem een warm bad of warme douche.
●    Maak dagelijks een wandeling van een kwartier (liefst meerdere), waarbij u zich goed aankleedt.

Nekpijn en/of schouderklachten? ADFYS Montfoort helpt u!
Heeft u de tips hierboven opgevolgd maar blijft u last houden? Dan is het tijd om een afspraak te maken met onze fysiotherapiepraktijk. Vanuit ADFYS Montfoort zijn wij gespecialiseerd in:
-    Beoordeling van uw nek- of schouder conditie.
-    De bevindingen met u bespreken en een behandelplan opstellen.
-    Behandelingsopties kiezen om uw pijn te verminderen, spierspasmen te verminderen, gewrichten te mobiliseren, functionele beweging te herstellen.
-    De juiste oefeningen en houdingstraining te kiezen die bij u passen.
-    Advies geven over werk, thuis of in de sportschool om de belasting van ongelukkige weefsels te verminderen.

Neem contact met ons op via onze contactpagina en wij helpen u verder! Bekijk ook onze ADFYS Rugcentrum website voor behandelingen van nekpijn en schouderklachten.