Wat is lichaamssamenstelling?
Lichaamssamenstelling is een methode om het lichaam op te splitsen in de belangrijkste componenten: vet, eiwitten, mineralen en lichaamswater. Het beschrijft uw gewicht nauwkeuriger en geeft een beter inzicht in uw algehele gezondheid dan traditionele methoden. De Tanita-meting kan nauwkeurig veranderingen in vetmassa, spiermassa en percentage lichaamsvet laten zien.


Waarom is lichaamssamenstelling belangrijk om te meten?
Onze gesprekken over voeding en fitness richten zich meestal op de hoeveelheid gewicht die we willen kwijtraken of juist niet. Wat ze niet in overweging nemen, is dat twee mensen van hetzelfde geslacht en lichaamsgewicht er compleet anders uit kunnen zien omdat ze een andere lichaamssamenstelling hebben. Lichaamssamenstelling beschrijft de hoeveelheid vet, botten, water en spieren in het lichaam. Het meten van uw lichaamssamenstelling zal u de unieke samenstelling van uw eigen lichaam vertellen en u helpen gebieden te identificeren waaraan u kunt werken om uw algehele gezondheid en welzijn te verbeteren.


Wat is de toegevoegde waarde van een lichaamssamenstellinganalyse?
Lichaamssamenstellinganalyse is een methode om te beschrijven waaruit het lichaam is gemaakt, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen vet, eiwitten, mineralen en lichaamswater om u een momentopname van uw gezondheid te geven. Het houdt zich bezig met analyse van lichaamssamenstelling en we zijn hier om u te leren hoe belangrijk het vandaag de dag is om u te helpen uw gezondheidsdoelen van binnenuit te bereiken.

fit-belly-and-tape-measure-1483641497dLw.jpg


Hoe kan BMI onnauwkeurig en misleidend zijn?
U heeft misschien nog nooit van lichaamssamenstelling gehoord, maar u bent waarschijnlijk bekend met BMI. Wat is het verschil? Body Mass Index (BMI) is een veelgebruikte methode om de gezondheid van een persoon te beoordelen door de hoeveelheid gewicht die ze dragen te vergelijken met hun lengte: BMI - kg / m2
Ondanks het wijdverbreide gebruik van BMI, heeft dit veel beperkingen en is het een slecht volginstrument voor de verandering van het gewicht, omdat er geen manier is om vast te stellen of veranderingen in uw gewicht in vet of spieren voorkomen.


BMI is slechts een getal
Het voorspellen van gezondheid of sterfte met behulp van één enkel nummer, zoals BMI, vereenvoudigt de gezondheidsrisico's en negeert belangrijke factoren die bijdragen aan een positieve gezondheid. Wanneer u gezonder probeert te worden, bent u waarschijnlijk gefocust op het verliezen van vet en het verkrijgen van spiermassa. Weegschalen of BMI kunnen u niet vertellen hoeveel van uw gewichtsverlies vet, spieren of lichaamswater is, maar de lichaamssamenstelling kan dat wel.


Streefgewicht
U heeft misschien een gewicht waar u naar streeft, maar hoe komt u daar? Als u zich alleen concentreert op afvallen, kunt u uiteindelijk spiermassa verliezen en uiteindelijk uw inspanningen saboteren. Door onderscheid te maken tussen spieren en vet, neemt de lichaamssamenstelling het giswerk weg om te bepalen wat uw gewichtsschommelingen betekenen, of het nu spiergroei, vetverlies of iets daartussenin is.


Mager is niet per se gezond
Wat uw doelen ook zijn, een belangrijk ding om in gedachten te houden tijdens uw gezondheidsreis is dat mager niet altijd gelijk staat aan gezond. Het is gebruikelijk om aan te nemen dat zo min mogelijk vet gezond is. Dun zijn betekent echter niet automatisch een afname van iemands gezondheidsrisico - 'magere dikke' mensen kunnen dezelfde verhoogde gezondheidsrisico's met zich meedragen als een zwaarlijvig persoon.
Mensen met mager vet zien er misschien dun en gezond uit omdat ze een aanvaardbare hoeveelheid onderhuids vet hebben - het soort vet dat net onder de huid is opgeslagen - maar ze hebben een verhoogd gezondheidsrisico door een te grote hoeveelheid visceraal vet en te weinig spiermassa.


Balans is belangrijk
Een gezonde balans tussen vet en spieren is een essentieel onderdeel van een langdurige gezondheid. Het hebben van voldoende spiermassa helpt het immuunsysteem te versterken om ziekten te bestrijden, een goede houding te ondersteunen, de mobiliteit te verbeteren en kwetsbaarheid op oudere leeftijd te voorkomen.
 

Maak een afspraak