Heb je last van stijve spieren door kou in de winter? Dan geven wij jou 5 tips wat je er tegen kunt doen, zonder extra te stoken! Lees snel onze blog!

5 tips wat je er tegen kunt doen, zonder extra te stoken

Heb jij vaker last van vastzittende of stijve spieren in de winter? Dan ben je niet de enige! Naast een dip in ons humeur, zorgt het koude weer bij veel mensen ook voor spierklachten. Vooral nu de energierekening voor velen van ons flink omhoog is geschoten, zetten we de verwarming een standje lager. Wil jij toch graag je spieren warm houden deze winter? Dan geven wij jou 5 tips tegen stijve spieren, zonder extra te stoken!

 

De oorzaak van stijve spieren bij kou

Als het koud is zorgt ons zenuwstelsel ervoor dat onze spieren zich spannen om de bloedvaten in ons lichaam te vernauwen. Zo behoudt ons lichaam zelf zoveel mogelijk zijn warmte, ter bescherming van onze organen. Deze spanning in de spieren kan op langere termijn er voor zorgen dat je lichte spierpijn krijgt of de spieren stijf aanvoelen. Het vernauwen van de bloedvaten zorgt tevens voor een verminderde doorbloeding in je spieren, waardoor deze minder zuurstof krijgen en afvalstoffen moeilijker kunnen afvoeren. 

 

Tip 1: Draag warme kleding, ook binnenshuis

Zowel buiten als binnen in huis is het belangrijk om je goed warm te kleden. Een extra dikke trui kan helpen, maar overweeg ook zeker thermokleding of -ondergoed. Thermokleding zorgt voor een goede zweetafvoer, maar belangrijker nog is dat het een soort laag vormt tussen je huid en je normale kleding. Deze laag van ‘stilstaande lucht’ zorgt voor een isolatie effect en helpt jouw lichaam om zijn temperatuur te behouden.

 

Tip 2: Kom in beweging

Met koud weer zijn we geneigd om binnen te blijven en veel stil te zitten. Lekker onder een dekentje op de bank bijvoorbeeld. Daar is natuurlijk niets mis mee en ontspanning is voor onszelf en voor onze spieren erg belangrijk. Echter, door het vele stilzitten kan het zijn dat je doorbloeding niet genoeg gestimuleerd wordt. 

Lekker in beweging blijven helpt jouw lichaam dus om meer warmte te produceren. Maak bijvoorbeeld eens een extra wandeling of pak toch de fiets naar je werk. Niet zo’n sportief type? Ook binnenshuis actief blijven kan al helpen! Ga na het avondeten niet direct bankhangen, maar doe nog even een afwas, vouw een was op of pak even de stofzuiger. Zo blijft je huis ook nog opgeruimd; win-win dus!

 

Tip 3: Doe oefeningen gedurende de dag

Met een aantal korte warming-up oefeningen kun jij snel jouw lichaam en spieren warm maken. Doe deze warming-up oefeningen minimaal twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, of gewoon wanneer je het koud hebt. Met deze oefeningen bent u binnen 3 minuten al warm! 

 

Tip 4: Massage tegen stijve spieren

Een massage is goed voor de doorbloeding. Het helpt jouw spieren om afvalstoffen af te voeren en houdt de spieren soepel. Kies bijvoorbeeld voor een massageolie met extract van de Arnicabloem; deze staat er om bekend de doorbloeding te stimuleren en de spieren te kalmeren. Heb je al last van pijnlijke, stijve spieren? Dan kun je ook gebruik maken van een verwarmende spierbalsem. Deze behoudt zijn werking over het algemeen langer dan een massageolie en zorgt er dus voor dat je spieren lang warm blijven.

 

Tip 5: Houd je spieren warm met een kersenpit of kruik

Wil je tijdens het stilzitten toch graag wat extra warmte op je spieren? Dan kan een kersenpitkussen of een warmwaterkruik goed van pas komen. Je kunt deze precies plaatsen op de spieren waar je het meeste last van hebt. Bonustip: ze zijn ook heel fijn om je lichaam warm te houden in bed, tijdens koude winternachten!

 

Heb je vragen of wil je hulp bij stijve spieren?

Lukt het met onze tips niet om van jouw stijve spieren af te komen? Dan helpen onze fysiotherapeuten jou graag! Je kunt ons bereiken op 0348 - 476 840 of eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. Je kunt ook het contactformulier op onze website invullen en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op met jou.