Diabetes? Kom in beweging!

Diabetes? Beweeg mee naar een gezonder leven!

Voor diegenen die te maken hebben met diabetes is beweging van groot belang.
Het lichaam reageert op verschillende manieren op sporten en bewegen, en voor mensen met diabetes kan dit de insulinegevoeligheid verbeteren, waardoor de bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft.
In Nederland heeft 1 op de 14 mensen te maken met diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, waarbij er een overmaat aan suiker in het bloed aanwezig is. Sporten kan invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, en in deze tekst delen we informatie over diabetes en hoe sporten en bewegen van invloed kunnen zijn op deze aandoening.

Diabetes, oftewel suikerziekte, treedt op wanneer er een teveel aan suiker in het bloed aanwezig is. Dit kan gebeuren doordat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline of niet genoeg insuline aanmaakt. Het is een aandoening die mensen van alle leeftijden treft en doorgaans een levenslange zorg vereist. Gelukkig zijn er medicijnen beschikbaar voor de behandeling van diabetes.

Suiker, of glucose, is de primaire energiebron voor het lichaam en wordt uit voedsel en drank gehaald. Insuline is nodig om glucose naar de lichaamscellen te begeleiden. Bij onvoldoende insuline hoopt glucose zich op, wat resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Sporten en bewegen hebben positieve effecten, vooral voor mensen met diabetes. Lichamelijke activiteit draagt bij aan een betere werking van insuline door de verbetering van de doorbloeding, wat resulteert in een snellere opname van insuline in het bloed. Het wordt aangeraden om dagelijks een half uur ontspannen te bewegen. Activiteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen kunnen op eigen tempo worden beoefend.

Als fysiotherapeuten spelen wij een rol in het ondersteunen van mensen met diabetes bij sporten en bewegen. Een op maat gemaakt beweegprogramma kan helpen om dagelijks actief te blijven. Onze professionals kunnen je begeleiden bij het opstellen van een persoonlijk beweegprogramma en geven advies over gezonde voeding om diabetes onder controle te houden.

Heb je vragen, behoefte aan tips of advies over diabetes? Onze fysiotherapeuten zijn beschikbaar om je te helpen. Aarzel niet om direct een afspraak te maken via ons contactformulier, bel ons op 0348-476840, of stuur een e-mail naar info@adfys-montfoort.nl. We kijken ernaar uit je te verwelkomen in onze praktijk!