Last van acute lage rugpijn? Misschien is het spit, oftewel acute lumbago. Ons ADFYS Rugcentrum helpt je weer snel van je rugklachten af.

Heb jij wel eens last van een heftige lage rugpijn die er opeens ‘in lijkt te schieten’? Vaak spreken we dan van ‘door de rug gaan’, maar de juiste naam is spit. Een hele vervelende pijn, die je flink kan beperken in je bewegingsvrijheid. Benieuwd hoe spit ontstaat en wat je zelf kunt doen? Onze collega Rick vertelt je er graag meer over in deze blog.

 

Spit: de symptomen en oorzaken

Spit, of acute lumbago, ontstaat vaak acuut na een verkeerde beweging of overbelasting, bijvoorbeeld na bukken of tillen. De oorzaak van spit is niet altijd 100% uit te sluiten en daarom valt de aandoening onder de ‘aspecifieke rugpijn’. Het is echter meestal een verstuiking of een scheurtje in één van de wanden van een tussenwervelschijf. Door de pijnprikkels in de tussenwervelschijf spannen de spieren in je rug zich hard aan. Je lichaam probeert op die manier zelf om ergere schade in de tussenwervelschijven te voorkomen. Door het aanspannen kunnen de spieren stijf worden of zelfs licht verkrampen. 

 

Symptomen

De mate van jouw klachten hangt af van de ernst van je blessure. Je kunt rekening houden met de volgende symptomen:

 • Heftige, stekende lage rugpijn
 • Stijve spieren rond de onderrug
 • Bewegingsbeperking en pijn in de onderrug tijdens het bewegen
 • Soms uitstralende pijn naar de billen en bovenbenen
 • Langdurig in dezelfde houding zitten (of liggen) is vaak pijnlijk

 

Oorzaken

Zoals hierboven al vermeld ontstaat spit vaak plotseling, door een verkeerde beweging of overbelasting van de rug. Verder herkennen we ook de volgende oorzaken:

 • Stress (veroorzaakt sneller spierspanningen)
 • Langdurig de verkeerde houding aannemen
 • Rughernia in de onderrug
 • Slechte lichamelijke conditie
 • Ouder worden (het normale verouderingsproces van de tussenwervelschijven)

Ervaar je naast spit ook krachtverlies, tintelingen of een doof gevoel in je benen? Straalt de pijn verder uit dan je knie? Of is de rugpijn het gevolg van een ongeval? Neem dan altijd direct contact op met je huisarts!

 

Behandeling en herstel van spit klachten 

De klachten van spit verdwijnen gelukkig meestal vanzelf weer. Hoewel de pijn je misschien anders vertelt, is het belangrijk om te blijven bewegen. Doe dit wel gematigd! Ga bijvoorbeeld nog niet sporten, maar maak een aantal keer per dag een korte wandeling. Door het wandelen help je de spieren in de rug soepel te houden, waardoor je minder last zult hebben van de stijfheid.

Kun je niet bewegen, omdat de pijn te heftig is? Dan kun je pijnstillers nemen om de pijn te verzachten. Het is in dit geval beter om pijnloos te kunnen bewegen door middel van pijnstillers, dan een krampachtige houding aan te nemen. Wil je advies over de juiste pijnstiller? Vraag dan altijd je huisarts, apotheker of drogist om hulp!

Als jij na 6 weken nog steeds pijn hebt, dan kunnen we starten met een behandeling. Het traject is dan vooral gericht op het voorkomen van spit klachten in de toekomst. Wil je in de tussentijd hulp bij een correcte houding of het bewegen zonder pijn? Ook dan staan onze fysiotherapeuten voor je klaar!

 

Wat kun je zelf doen bij spit?

Heb jij last van lage rugpijn? Dan is het dus erg belangrijk om rustig in beweging te blijven! Niet alleen houd je je spieren soepel en sterk, maar het stimuleert ook de doorbloeding in jouw spieren. Met een goede doorbloeding kan je lichaam meer zuurstof naar de spieren voeren en de afvalstoffen van bijvoorbeeld een ontsteking afvoeren. Om te bewegen zonder grote belasting kun je bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. 30 minuten per dag is al voldoende.

Tijdens het bewegen is het belangrijk dat je je rug behoedt voor nog meer overbelasting. Intensief sporten of zwaar fysiek werk raden we dus af! Maar ook een kantoorbaan kan een pijnlijke bedoening worden. Een correcte zithouding is heel belangrijk om ergere rugpijn te voorkomen. Zittend beroep? Zorg dat je ieder uur even 5 minuten gaat staan om je spieren te strekken.

 

Oefeningen die je zelf kunt doen

Wil jij thuis ook aan jouw herstel werken? Dan zijn er een aantal simpele oefeningen die je zelf kunt doen:

 1. De rug hol en bol maken
  Ga op je handen en knieën op de grond zitten. Kijk langzaam omhoog en maak op die manier jouw rug hol. Buig je nek vervolgens weer rustig omlaag en maak je rug bol. Herhaal deze beweging 10 keer op een rustig tempo.
 2. Knieën naar de borst
  Ga op je rug op de grond liggen. Zet je voeten plat op de grond, zodat je knieën gebogen zijn. Breng voorzichtig je linkerknie zo dicht mogelijk naar je borst met behulp van je handen. Plaats je linkerknie rustig terug in startpositie en herhaal de beweging met je rechterknie. Herhaal deze oefening 10 keer.
 3. Rug draaien
  Bij deze oefening start je in dezelfde positie als bij oefening 2: plat op de grond, liggend op je rug, met je knieën gebogen. Leg je armen gespreid op de grond met je handpalmen naar beneden. Tijdens deze oefening is het belangrijk dat je schouders altijd de grond blijven raken. Houd je knieën bij elkaar en breng ze om en om helemaal naar links en rechts. Het is de bedoeling dat je heupen, bekken en onderrug meedraaien. Voer de oefening zo’n 10 keer uit aan beide kanten.

 

Medische hulpmiddelen bij spit

Sommige mensen hebben bij spit klachten baat bij het gebruik van medische hulpmiddelen, zoals een rugbrace. Zo’n brace kan helpen om de juiste houding aan te nemen en zo de gewrichten in de rug te ontzien. Het verkleint de kans op verdere overbelasting. Denk jij dat een brace kan helpen bij jouw klachten? Vraag jouw fysiotherapeut dan om advies!

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Wil je graag meer informatie over bewegen met spit? Of wil je graag een afspraak maken voor hulp hierbij? Dan ben je bij ons ADFYS Rugcentrum in Lopikerwaard aan het juiste adres! Bel ons via 0348-476840 of stuur een e-mail naar eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. Je kunt ook het contactformulier op onze website invullen.