Afvallen vanwege problemen met je gewrichten? Lees er alles over in onze blog vol met goede tips!

We weten allemaal dat overgewicht tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden. Het kan ook gewrichtsproblemen tot gevolg hebben en het kan zelfs artrose veroorzaken. Nu weten we ook allemaal dat het ontzettend lastig is om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Zeker naarmate je ouder wordt. Diëten leidt meestal tot een jojo-effect, waarbij de verloren kilo’s er vaak na een poosje weer terug aan zitten. Heb jij problemen met je gewrichten of heb je artrose en wil je daarom wat kilo’s kwijt raken? Dan hebben wij enkele tips voor je.

Waarom is overgewicht slecht voor je gewrichten?

Uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat mensen met overgewicht meer risico lopen om artrose te ontwikkelen. Eerst werd gedacht dat de extra kilo’s voor meer belasting zorgen van de knie- en heupgewrichten. Daardoor kunnen artroseklachten ontstaan. Nu is aangetoond dat mensen met overgewicht niet alleen vaker artrose in hun knie- en heupgewrichten hebben, maar dat ook de gewrichten in hun handen vaker zijn aangedaan. Dat heeft te maken met het vetweefsel, dat de hoeveelheid adiponectine in ons lichaam verandert. Dat is een stofje die de afbraak van kraakbeen remt en de vorming van nieuw kraakbeen stimuleert. Mensen met overgewicht hebben minder van dit stofje in hun lichaam. Het onderzoek toonde aan dat hoe minder adiponectine mensen hadden, hoe ernstiger hun artrose zes jaar na de meting bleek te zijn. De onderzoekers denken nu dat dit stofje een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en verergering van artrose. 

Afvallen door middel van een gezonde leefstijl 

Een gezonde leefstijl betekent eigenlijk niets meer of minder dan gezond eten, genoeg bewegen en voldoende ontspanning. Als je overgewicht hebt en last van je gewrichten dan kun je er veel baat bij hebben om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Kijk eens goed naar jouw leefpatroon. Wat zijn jouw eetgewoontes en beweeg je wel genoeg? 

Tips om af te vallen door middel van jouw eetpatroon:

  • Eet drie gezonde maaltijden per dag. Dat betekent dat je minimaal 2 ons groente en 2 stuks fruit moet eten per dag. Veel groente eten blijkt bovendien een positief effect te hebben op de mate van gewrichtspijn. 
  • Beperk de tussendoortjes. Je kunt wel gezonde tussendoortjes nemen, bijvoorbeeld halverwege de ochtend en middag en ’s avonds na het eten. Zo houd je het vetverbrandingsproces gaande. 
  • Drink weinig tot geen alcoholische dranken of frisdrank waar veel suiker in zit.
  • Raadpleeg de Schijf van Vijf van het voedingscentrum over gezonde voeding.

Afvallen door beweging, zonder belasting van jouw gewrichten 

Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede vormen van beweging voor mensen met gewrichtsklachten. Nieuw onderzoek toont aan dat je bij licht intensieve inspanning, gedurende een lange periode, beter vet verteert dan door keihard te trainen. Dat is goed nieuws, want afvallen is dus ook voor mensen met gewrichtsproblemen haalbaar. Het onderzoek liet zien ‘dat mensen die regelmatig licht tot matig intensief bewegen, na drie jaar nog steeds 10 kilo kwijt zijn. Terwijl mensen die in de onderzoeken andere dieet- en beweegmethodes volgden hun aanvankelijk verloren gewicht er dan al lang weer bij hebben gegeten’, aldus een artikel in het NRC.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij problemen met je gewrichten?

Gewrichtsproblemen kunnen je beperken in je bewegingsvrijheid. Ook kunnen klachten aan jouw gewrichten er voor zorgen dat je jouw lichaam op een verkeerde manier gaat gebruiken, zodat je nog meer klachten kunt krijgen in andere delen van je lichaam. 

Bij ADFYS zetten we o.a. manuele therapie in bij het behandelen van gewrichtsklachten en onze sportfysiotherapeut kan jou adviseren welke manier van beweging het beste bij jou past. 

Langdurig werken aan een gezonde leefstijl

Wil jij graag duurzaam werken aan een gezonder leven? Onze leefstijlcoaches kunnen jou begeleiden bij gewichtsverlies en het verbeteren van jouw leefstijl. Dit doen we door middel van het leefstijlprogramma ‘Het Gezonde Leven’. Je leest er hier meer over.

Vragen of een afspraak maken?

Heb je klachten aan bepaalde gewrichten en wil je afvallen? Neem dan contact met ons op via 0348-476840 of via eveline.frishert@adfys-montfoort.nl of het contactformulier op onze website.