Last van gewichtstoename bij koud weer? Onze fysio's helpen jou er vanaf met onze tips en langdurige leefstijlcoaching. Lees snel verder!

De dagen worden weer donkerder en de temperaturen zijn weer aan het dalen. De winter is in aantocht. We gaan minder naar buiten en duiken sneller met een dekentje en wat lekkers op de bank. In deze periode liggen de supermarkten nog voller met lekkernijen, snoepen we extra veel oliebollen en is het moeilijk om jezelf in te houden. Dit is niet alleen nadelig voor je portemonnee, maar ook voor je gewicht. Dat zal sneller toenemen naarmate je ongezond blijft eten. Benieuwd waarom we met koud weer meer eten en wat je kunt doen tegen overgewicht? Lees dan snel verder!

 

De keerzijde van gewichtstoename

Overgewicht is ongezond, dit is algemeen bekend. Maar wat zijn nu de risico's van overgewicht? Overgewicht kan leiden tot:

  • COPD
  • Hoge bloeddruk 
  • Artrose 
  • Diabetes 
  • Hart- en vaatziektes 
  • Galstenen 

En buiten om al deze aandoeningen heeft het ook veel effect op je energielevel; zo ben je sneller uitgeput en kortademig. Dit zou ook kunnen komen doordat overgewicht je slaapritme kan verstoren.

 

Waarom nu juist in de winter last van gewichtstoename?

We eten anders in de winter dan in de zomer. Door het warme weer van de zomer ben je sneller geneigd naar een koel en fris drankje, waar we in de winter toch sneller een warme chocomel met een flinke dot slagroom drinken. Ook hebben we minder eetlust in de zomer door het warme weer, terwijl we in de winter meer last hebben van eetbuien. Dit komt doordat we in de winter meer energie gebruiken om onze lichaamstemperatuur op peil te houden.

De feestdagen zijn vaak ook grote boosdoeners voor gewichtstoename. Tijdens deze periode laten we vaak ons dieet even links liggen. Maanden van te voren liggen de winkels al vol met snoepgoed en ander ongezond lekkers. Zo beginnen mensen ook al maanden van te voren met het kopen hiervan en dan is het nog moeilijk daar vanaf te blijven. Resultaat: je gewicht neemt langzaam toe.

Ook kunnen we onze hormonen nog de schuld geven. Hormonen worden beïnvloed door zonlicht. In de winter wordt het sneller donker en daardoor zakt ons serotonineniveau ofwel het niveau van ons gelukshormoon. Om dit niveau weer omhoog te krijgen gaan we meer eten en dan voornamelijk producten met koolhydraten. Hierdoor zal de gewichtstoename snel gaan. 

 

Voorkom gewichtstoename met de volgende tips! 

Tip 1: Eet gezond en voedzaam 

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar gezonde voeding draagt bij aan een gezond gewicht. Probeer meer groente toe te voegen aan je maaltijd. Zorg ook voor voedende maaltijden, zodat je van een kleiner portie ook langere tijd vol zit. Gebruik daarbij meer light producten en loop met een rechte blik vooruit langs de schappen met alle snoep en koek.

 

Tip 2: Blijf in beweging

Door de donkere dagen is de motivatie om naar de sportschool te gaan vaak ver te zoeken. Dus om alsnog in beweging te blijven loop je een groter rondje met je hond. Of parkeer je de auto net wat verder van je werk, zodat je nog een stukje moet lopen. Je kan ook samen met iemand sporten, zodat je elkaar kan motiveren. 

 

Tip 3: Houd je lichaam warm 

Trek een dikke trui aan en lange sokken en daarbij nog een dikke jas. Zolang je lichaam warm is zul je minder moeite hoeven te doen om dat gelukshormoon op peil te houden en zo zal je lichaam minder snel aangeven te willen eten.

 

Hulp bij het opbouwen van een gezonde leefstijl

Worstel je het hele jaar door met je gewicht? Dan helpen onze leefstijlcoaches je graag op weg naar een gezonde leefstijl. Met ons leefstijlprogramma ‘Het Gezonde Leven’ werken we samen met jou aan een duurzame verandering. Het doel is om beter in je vel te zitten en waar nodig wat kilo’s kwijt te raken, maar er is ook aandacht voor mentale gezondheid. Lees meer over leefstijlcoaching op onze website.

 

Waar kan ADFYS jou mee helpen?

Heb jij last van van je gewrichten of spieren door overgewicht en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan kunnen wij jou helpen door middel van fysiotherapie. Wij zorgen ervoor dat je in beweging blijft en je lichaam warm en soepel houdt. Met als resultaat dat je gewicht af zal nemen. Waar nodig geven onze leefstijlcoaches je daar extra advies over.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, door te bellen naar ons 0348 - 476 840 of een e-mail te sturen naar eveline.frishert@adfys-montfoort.nl.