Bij hypermobiliteit denken we snel aan iemand die ontzettend lenig is. Toch is het mogelijk dat mensen die hypermobiel zijn, zich juist sneller stijf voelen en sneller last hebben van overbelaste pezen en spieren. In dat geval spreken we van een hypermobiliteitssyndroom (HMS). In deze blog vertellen we meer over hypermobiliteit en HMS en lees je hoe jij zelf kunt testen of je hypermobiel bent.
Wat is hypermobiliteit?
Hypermobiliteit betekent dat je je gewrichten soepeler kan bewegen dan de gemiddelde persoon. Dit wil echter niet zeggen dat je, net zoals een slangenmens, ultra lenig bent. De pezen, gewrichtsbanden, tussenwervelschijven en het kraakbeen zijn zwakker en rekbaarder. De banden om de gewrichten zijn langer dan normaal, waarbij de bewegingsmogelijkheden groter zijn. Omdat je spieren nu harder moeten werken om je gewrichten stabiel te houden, bestaat het gevaar dat die spieren overbelast raken. Dat geeft dus eerder een gevoel van stijfheid dan van lenigheid.
Wat is HMS?
We spreken van een hypermobiliteitssyndroom op het moment dat je last krijgt van je lichaam door te soepele spier- en gewrichtsbanden, die niet door een andere bindweefselaandoening veroorzaakt worden. De flexibiliteit van je gewrichten en de samenstelling van het bindweefsel is genetisch. Daarom wordt er vaak gezegd dat hypermobiliteit erfelijk is.
Enkele symptomen van hypermobiliteit zijn:
- Overmatige beweeglijkheid van gewrichten
- Verhoogde kans op scoliose
- Rugklachten
- Spierpijn
- Pijn in de gewrichten
- Ontwrichtingen/het ‘uit de kom’ schieten
- Vermoeidheid
- Overstrekte knieën
- Verstuikte enkel
- Bekkeninstabiliteit
Zelf testen of je hypermobiel bent?
Voer dan de Beighton Score uit. Aan de hand van een negen punten systeem, wordt er gekeken in welke mate er sprake is van hypermobiliteit. Behaal je een score van 1? Dan is er een geringe mate van hypermobiliteit. Scoor je 9 tijdens de test? Dan is er een bovengemiddelde hypermobiliteit aanwezig.
- Leg de handpalm ontspannen en plat op tafel en buig de pink minimaal 90 graden naar achteren, richting de handrug. Lukt dit ook voor je andere hand? Voor elke hand kan je één punt scoren.
- Probeer je duim naar voren tegen de onderkant van je onderarm te buigen. Je mag hierbij je pols gebruiken. Probeer dit voor zowel jouw linker- als rechterduim. Wanneer jou dit lukt, scoor je een punt. Hierbij is het weer mogelijk om twee punten te scoren.
- Strek je armen uit en let er goed op of je jouw ellebogen meer dan 10 graden naar achter kan buigen. Lukt dit voor beide armen? Dan scoor je voor zowel links als rechts een punt.
- Lukt het om jouw knieën meer dan 10 graden naar achteren te buigen? Dan is het mogelijk om voor beide benen een punt te scoren.
- Tot slot test je de hypermobiliteit van je gewrichten door met gestrekte knieën voorover te buigen en je handen plat op de grond neer te leggen. Blijven je knieën recht staan. Lukt dit? Dan scoor je een punt!
(Manuele) Fysiotherapie bij hypermobiliteit
Helaas bestaan er geen medicijnen die hypermobiliteit kunnen genezen. Toch is het mogelijk om klachten aan de spieren en pezen te verminderen en de gewrichten beter te stabiliseren. Spieren kunnen namelijk een deel van het werk van de gewrichtsbanden overnemen. Daarom is het belangrijk om spierconditie op te bouwen en te handhaven. Bij de fysiotherapeut kan je oefentherapie volgen om de kracht van je spieren te trainen waardoor de gewrichten meer stabiliteit krijgen. Door te oefenen onder begeleiding wordt er goed gekeken naar de belastbaarheid van de gewrichten, waardoor klachten worden voorkomen.
Ons ADFYS Pees- en Spiercentrum in Lopikerwaard is gespecialiseerd in het behandelen van pees- en spierklachten als gevolg van hypermobiliteit.
Herken jij je in de bovenstaande klachten? Neem dan contact met ons op.
Op het moment dat je last hebt van overbelaste spieren, gewrichtspijn of andere klachten ten gevolge van hypermobiliteit kan je contact met ons opnemen door te bellen naar 0348-476840 of een mail te sturen naar eveline.frishert@adfys-montfoort.nl.