1. Dagelijks bewegen houdt je gewrichten soepel

Door dagelijks te bewegen blijven je gewrichten soepel en zal de pijn minder worden. Dat gewrichten door te bewegen juist meer slijten is een fabel. Onderzoek wijst uit dat je met artrose in beweging moet blijven, zelfs als het pijnlijk is. 

 

2. Spierversterkende oefeningen

Door te bewegen versterk je je spieren. Spierversterkende oefeningen zijn belangrijk om de gewrichten te ondersteunen. Er zijn enkele specifieke oefeningen om de spieren rondom de gewrichten te versterken.

 

3. Door dagelijks bewegen komt endorfine vrij

Door te bewegen en te sporten komen endorfines vrij in je hersenen. Deze stofjes zorgen er onder andere voor dat je minder pijn hebt in je gewrichten. 

 

4. Ontstekingsverminderend

Artrose zorgt vaak voor ontstekingen aan de gewrichten. Maar door te bewegen kan de ontsteking juist verminderen, waardoor ook de pijn afneemt. 

 

5. Dagelijks bewegen kan overgewicht verminderen

Door dagelijks te bewegen of te sporten kun je je gewicht op peil houden. Overgewicht legt namelijk extra druk op je gewrichten. Heb je last van overgewicht, dan kan 5 kg minder al een wereld van verschil betekenen voor de belasting op je gewrichten. 

 

Tips om meer te gaan bewegen

Artrose is een uitdaging, maar met de juiste informatie en toewijding kun je de vicieuze cirkel van pijn en inactiviteit doorbreken. Bewegen is écht de sleutel tot een actiever en gezonder leven als je artrose hebt. Op de website van ArtroseGezond.nl kun je ook meer lezen over artrose en vind je nuttige tips om meer in beweging te komen. We hebben er alvast een paar voor je op een rijtje gezet:

 

Tip 1: begin rustig 

Begin rustig met een bepaalde activiteit en bouw de intensiteit geleidelijk op. Zwemmen, fietsen en wandelen zijn vaak geschikte opties. 

 

Tip 2: krachtoefening 

Probeer wat krachtoefeningen in je dagelijks ritme op te nemen. Dat kan bijvoorbeeld ook door wat vaker de trap te nemen. 

 

Tip 3: zet wat extra stappen

Als je naar je werk gaat, stap dan een halte eerder uit of parkeer je auto wat verder weg. Dan kun je tijdens jouw wandeling weer wat extra stappen zetten. 

 

Stepped Care artrosezorg

Samen met huisartsen en orthopeden wordt de benadering van artrosezorg vernieuwd. Het welzijn staat centraal in onze stapsgewijze aanpak, gebaseerd op het innovatieve Stepped Care model. Onder begeleiding van deskundigen doorlopen we met u drie stappen om uw klachten te verminderen en de verbetering van mobiliteit en bewegingsactiviteiten te bevorderen.

 

Stap 1. In de eerste stap, gericht op voorlichting en thuis oefenen, ontvangt u informatie over artrose en ondersteunt uw fysiotherapeut u met specifieke oefeningen. Deze zijn ontworpen om uw spieren te trainen en de souplesse van uw gewricht te vergroten. Daarnaast helpt onze handige app u door dit proces.

 

Stap 2. Indien stap 1 niet het gewenste resultaat oplevert, gaan we naar stap 2, waar intensievere begeleiding van uw fysiotherapeut centraal staat. Thuis oefenen, actief bewegen en doseren van activiteiten blijven belangrijke pijlers van de behandeling, met de focus op uw welzijn en het verbeteren van dagelijkse activiteiten.

 

Stap 3. Mocht stap 2 niet het gewenste effect hebben of als artrose in een vergevorderd stadium verkeert, wordt stap 3 overwogen. U krijgt een afspraak op de polikliniek van het ziekenhuis voor een consult met een orthopedisch chirurg. Deze specialist beoordeelt uw situatie en voert indien nodig aanvullend onderzoek uit om te bepalen of een knie- of heupprothese een geschikte oplossing is voor uw situatie.

 

Wil je meer weten over inactiviteit door artrose of tips en adviezen?

Onze fysiotherapeuten staan klaar om al je vragen over artrose en beweging te beantwoorden. Wil je extra tips of advies? Dan kan je kijken op de website Pak artrose Aan. Aarzel ook niet om contact met ons op te nemen! Dit kan door te bellen naar 0348-476840 of mail ons op info@adfys-montfoort.nl.