Fysiotherapie basisverzekering aanvullende verzekering

Nu het einde van het jaar weer nadert staat het kiezen van een zorgverzekering weer op onze ‘to do list’. Wellicht vraag je je daarom af of fysiotherapie wordt vergoed door jouw verzekeraar? In de meeste gevallen wordt fysiotherapie vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Als je niet aanvullend verzekerd bent, zul je bijna altijd je fysiotherapie behandeling zelf moeten betalen. Gelukkig zijn er een aantal uitzonderingen! Benieuwd? In deze blog lees je meer over de 4 soorten behandelingen waarvan je niet wist dat ze onder de basisverzekering vallen!

 

Voorwaarden van de basisverzekering

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de Rijksoverheid bepaalt bij welke klachten fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Wat jij vergoed krijgt hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie nodig hebt. Om in aanmerking te komen voor vergoedingen vanuit de basisverzekering, dien je altijd een verwijzing van een arts of medisch specialist te hebben.

Houd er tevens rekening mee dat je bij de basisverzekering altijd een eigen risico van €385 (2022) hebt. Heb je vragen over de vergoeding van jouw verzekering? Of twijfel je of jouw aandoening in aanmerking komt voor vergoeding? Neem dan altijd eerst contact op met jouw eigen zorgverzekeraar of check je polisvoorwaarden.

 

1. Jongeren tot 18 jaar

Is jouw kind nog geen 18 jaar? Dan wordt kinderfysiotherapie gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Je hebt recht op de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie of oefentherapie. Zijn deze 9 behandelingen niet voldoende? Dan kan jouw zorgverzekeraar er voor kiezen om nogmaals maximaal 9 behandelingen te vergoeden.

 

2. Chronische aandoeningen

Voor zowel kinderen als volwassen is in de Zorgverzekeringswet een lijst van chronische aandoeningen opgesteld, waarvan de behandeling vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Je kunt denken aan verschillende aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals spierziektes of MS, maar ook aandoeningen na trauma, zoals een whiplash of revalidatie na een amputatie. 

Voor jongeren tot 18 jaar geldt dat zij zelfs alle fysiotherapeutische behandelingen en oefentherapie vergoed kunnen krijgen. Boven de 18 jaar krijg je bij een chronische aandoening vergoeding vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf, al dan niet uit een aanvullende verzekering. De 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. 

 

3. Bekkenfysiotherapie bij urine incontinentie

Na een zwangerschap of tijdens het ouder worden kan het voorkomen dat je last krijgt van urine incontinentie. In dat geval worden de eerste 9 behandelingen bij een bekkenfysiotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering. 

 

4. Oefentherapie

Oefentherapie verschilt van reguliere fysiotherapie; fysiotherapie helpt vaak direct bij het behandelen van je klacht, terwijl oefentherapie gericht is op het zelf doen van oefeningen en het bewust worden van jouw bewegingsgedrag. De oefentherapeut kijkt niet alleen naar jouw klacht, maar ook naar de belemmeringen in jouw dagelijks leven. Een oefentherapeut kan daardoor goed helpen bij langdurige klachtenbeelden, zoals artrose, claudicatio intermittens en COPD.

 

  • Artrose: bij artrose aan jouw knie- of heupgewricht krijg je de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed uit de basisverzekering.
  • Claudicatio Intermittens (etalagebenen): er is wetenschappelijk aangetoond dat oefentherapie bij etalagebenen grote effecten heeft en een operatie vaak zelfs kan voorkomen. Daarom vergoedt de basisverzekering de eerste 37 oefentherapie sessies. 
  • COPD: bij deze vervelende longziekte heb je baat bij zeer regelmatige oefening onder de juiste begeleiding. De basisverzekering vergoedt daarom maximaal de eerste 70 behandelingen. Het aantal behandelingen dat in de jaren daarna wordt vergoed hangt af van de gradatie en het verloop van jouw COPD.

 

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op door het contactformulier op onze website in te vullen, door te bellen naar 0348-476840 of stuur een mail naar eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. We zullen je vraag altijd zo snel mogelijk beantwoorden!