Fysiotherapeut Nancy en pilatesdocent Margit geven een pilates les bij ADFYS Montfoort om zo de spierpijn door stress te verlichten.

Spierpijn in jouw rug, schouders of nek? Dat kan door stress komen!

Heb jij regelmatig last van rugpijn? Of staan de spieren in jouw nek gespannen? Dan kan het goed zijn dat jij misschien ongemerkt ontzettend veel stress ervaart. Dat stress nadelige gevolgen heeft voor ons lichaam wist jij waarschijnlijk al. Veel mensen worden bijvoorbeeld moe, krijgen hoofdpijn of hebben minder of juist meer zin in eten. Maar wist jij ook al dat stress kan zorgen voor spierpijn? In deze blog leggen we uit wat er in jouw lichaam gebeurt en wat jij zelf kunt doen om de spierpijn te verminderen.

 

Wat gebeurt er in jouw lichaam door stress?

Stress heeft een grote invloed op ons lichaam. Naast het vaak herkenbare opgejaagde gevoel, gebeurt er lichamelijk nog een stuk meer. Door stress stijgt jouw hartslag en ga je sneller ademhalen. Daarnaast produceert jouw lichaam het stresshormoon Cortisol. Vaak gaan de klachten snel weer over als je wat gekalmeerd bent. Als je echter voor langere periode stress ervaart kan jouw lichaam niet goed meer herstellen en zul je dit ook op fysiek gebied merken.

Lichamelijke symptomen van langdurige stress:

  • Vermoeidheid
  • Buikpijn en verstoring van de spijsvertering
  • Hoofdpijn
  • Verhoogde spierspanning, in bijvoorbeeld jouw rug, schouders en nek

 

Spierpijn door verhoogde spierspanning

Door stress spant jouw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee jouw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat je spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek. Spierpijn in deze regio kan vervolgens ook tot spanningshoofdpijn leiden. Vaak is de balans tussen inspanning en ontspanning van de spieren verstoord.

 

Verminder spierpijn door stress met onze 3 tips

 

Tip 1: Kom in beweging!

Door stress heb jij wellicht minder energie en de spierpijn nodigt niet uit tot bewegen. Juist in dit geval is het belangrijk om dat wel te doen! Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en helpt jouw spieren weer los te maken. Het zorgt er ook voor dat jouw spieren nadien weer beter kunnen ontspannen. Een positief gevolg van beweging is ook de productie van Endorfine in jouw lichaam; het hormoon dat voor een geluksgevoel zorgt. Sta dus op van de bank en ga een fijne wandeling maken! Of zet jezelf ertoe om een uurtje schoon te maken in huis.

 

Tip 2: Zorg voor genoeg ontspanning

Dat jouw lichaam beweging nodig heeft tegen spierpijn door stress, betekent niet dat jij altijd ‘aan moet staan’. Zowel fysiek als mentaal hebben we ook op tijd ontspanning nodig om te kunnen herstellen. Heb jij moeite met genoeg ontspannen? Probeer dan eens een ontspanningsoefening, een rustige yoga sessie of een mindfulness training. 

 

Tip 3: Slaap voldoende

Tijdens onze slaap herstellen en ontspannen onze spieren. Genoeg slaap zorgt er ook voor dat jij beter uitgerust bent en dat je mentaal meer aankunt. In alle opzichten is goed en voldoende slapen dus belangrijk bij stress. Heb jij moeite met in slaap vallen? Probeer eens te luisteren naar rustgevende slaapgeluiden en ontspan helemaal. Download de app voor iOs of Android.

 

Bonus-tip: Probeer onze pilates les

Wil jij serieus aan de slag met je klachten en meer in beweging komen? Dan kan onze pilates les jou een eind op weg helpen. Je traint hierbij, zonder apparaten, jouw lichaam en geest en het draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling van jouw spieren. Lees er meer over op onze website!

 

Hulp nodig bij het verminderen van spierpijn door stress?

Wil jij graag meer informatie over onze behandelmogelijkheden bij spierpijn en stress? Onze fysiotherapeuten helpen jou graag! Neem contact met ons op door te bellen naar 0348 476 840 of via e-mail: eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. Je kunt ook het contactformulier op onze website invullen.