Het schooljaar is inmiddels weer van start en alle kinderen en studenten zitten weer in de schoolbanken. In de hallen loopt het vol met tieners met (te) zware rugzakken en achterin het lokaal zit iemand onderuitgezakt naar de les te luisteren. Helaas zijn er nog teveel jongeren die hierdoor last hebben van hun rug, nek of schouders. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat jongeren die rugklachten ervaren, daar de rest van hun leven last van kunnen houden. Uitermate belangrijk dus om de klachten op tijd aan te pakken! Met onze 4 tips gaan jij of je kind weer lekker naar school zonder rugklachten. Lees je mee?
Tip 1: Let op je houding in de schoolbanken
Misschien zijn niet alle lessen even interessant en ben jij of je kind geneigd onderuitgezakt te zitten. Een (langdurig) verkeerde zithouding kan zorgen voor rugpijn of spanning in de nek. Weer naar school zonder rugklachten? Let dan extra goed op de houding in de schoolbanken:
- Misschien een inkoppertje: houdt je rug recht als je zit!
- Zorg dat de voeten plat op de grond staan, dan blijft de rug vanzelf rechter.
- Zit niet scheef: zorg dat je neus en de neuzen van je schoenen dezelfde richting op wijzen. Dit is niet alleen beter voor jouw rug, maar voorkomt ook het overstrekken van de nekspieren.
- Zorg dat je knieën en ellebogen in een hoek van 90 graden staan, dan zit je steviger en ben je minder snel geneigd om onderuit te zakken.
- Om in de juiste houding te zitten zorg je dat de afstand tussen je buik en de tafel ongeveer een vuist is.
- Ga elke 20 minuten even verzitten. Zo blijven je spieren in beweging en nemen ze een andere houding aan.
- Wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van een tablet of smartphone? Leg deze dan niet op schoot, maar zorg voor een hoesje met een standaard. Zorg dat het apparaat in een lichte hoek staat, want op deze manier hoef je jouw nek niet onnodig verder naar beneden te buigen. Hiermee voorkom je eventuele smartphone nekpijn.
Tip 2: Naar school zonder rugklachten met de juiste rugzak
Een volgeladen of verkeerd gedragen rugzak kan een belangrijke oorzaak van rugklachten zijn. Het is dus heel belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een rugtas. Fijn naar school zonder rugklachten start dus met de juiste rugzak. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje:
- De rugzak mag niet breder zijn dan de persoon die hem draagt
- De rugzak hoort niet lager dan 10 centimeter onder jouw taille te hangen
- Is de rugtas voor je kind? Dan is het belangrijk dat je ieder jaar controleert of de rugtas nog de juiste maat heeft.
- Kies een rugtas met een vulling in de rug en schouderriemen: dit helpt het gewicht verdelen, waardoor jouw nek en schouders beter beschermd zijn.
- Een extra riem op je borst of heup kan ook helpen om het gewicht van de tas beter te verdelen over je bovenlichaam
- Een rugzak met meerdere compartimenten maakt het mogelijk om het gewicht beter over de tas te verdelen
Heb jij de juiste rugzak gevonden? Dan is het nog belangrijk dat je deze op correcte wijze draagt. Draag jouw tas daarom altijd op beide schouders, niet op één. Zo voorkom je dat je in een scheve houding staat en de schouder en rug overbelast raken.
Let er tevens op dat de tas niet te zwaar geladen is. In totaal mag een rugzak maar zo’n 10% van jouw lichaamsgewicht wegen. Zorg dus dat je geen overbodige spullen meeneemt en maak op school indien mogelijk gebruik van kluisjes om tussentijds zware boeken en mappen te stallen. Een flesje water van een halve liter weegt al 500 gram. Kies er bijvoorbeeld voor om deze pas op school te vullen, zodat dit gewicht in de bus of op de fiets niet gedragen hoeft te worden. Bonustip: zorg dat zware dingen in je rugzak tegen je rug geplaatst worden en dus niet aan de voorzijde. Als deze dicht tegen je lichaam aanzit, is het minder belastend voor je rug.
Tip 3: Zorg voor voldoende beweging
Als jij of jouw kind snel last heeft van rugpijn na een lange lesdag, dan is beweging extra belangrijk! Voldoende beweging kan zelfs rugpijn verlichten. Zorg daarom dat je voor en na een schooldag genoeg beweging krijgt. Ga indien mogelijk wandelend of fietsend naar school. Tussen de lessen door is het ook belangrijk om te blijven bewegen, zodat de spieren in jouw rug, nek en schouders dan even los kunnen komen van de statische houding in de les. Kinderen spelen tijdens de pauze vaak al lekker buiten en als volwassene kun je bijvoorbeeld een korte wandeling maken na de lunch.
Tip 4: Ontspannen na een lange lesdag
Na een drukke schooldag is het heel goed mogelijk dat je zowel mentaal als fysiek vermoeid bent. Als jij of je kind weer wilt genieten van school zonder rugklachten is het heel belangrijk om op tijd te ontspannen. Vermoeidheid en het lange zitten (in een verkeerde houding) kunnen er namelijk voor zorgen dat de spanning in de spieren van jouw rug, nek en schouders opbouwt. Dit zorgt vervolgens vaak voor pijnklachten of zelfs hoofdpijn. Mentale ontspanning zorgt dat je niet te snel overprikkeld raakt en kan vervolgens ook weer helpen om spierspanning te voorkomen.
Heb jij veel last van stress en spanning en kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontspannen? Neem dan eens contact op met onze psychosomatisch fysiotherapeut!
Wil jij of jouw kind weer naar school zonder rugklachten? Dan helpen wij jou graag verder!
Samen met één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten ga je op zoek naar de oorzaak van de pijn. Vervolgens stelt de therapeut een behandelplan op en krijg je oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen. Zo kan jij of je kind weer snel naar school zonder rugklachten! Heb jij vragen of wil je direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website, via 0348-476840 of via eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. Bekijk ook de site van ADFYS Rugcentrum voor behandelingen bij rugklachten.