Wat onderscheidt overgewicht van obesitas?

In een wereld waar velen worstelen met hun fysieke welzijn, duikt de vraag op: wat onderscheidt overgewicht van obesitas? Op deze dag van 13 februari 2024 is het onthutsend om te ontdekken dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking te kampen heeft met de last van overtollige kilo's. De gevolgen van overgewicht reiken verder dan alleen esthetiek; het kan uw dagelijkse bezigheden belemmeren en gezondheidsrisico's met zich meebrengen die niet te negeren zijn. Een gezond gewicht streven we allemaal na, maar het blijkt vaak een uitdaging die niet alleen te overwinnen is.

Maar wat scheidt overgewicht nu eigenlijk van obesitas?
vergewicht wordt gedefinieerd als het moment waarop uw lichaam meer voedingsstoffen absorbeert dan nodig is voor uw maximale energiebehoefte, resulterend in een opslag van overtollige calorieën in de vorm van vet. De Body Mass Index (BMI), een samenspel van lengte, gewicht, geslacht en leeftijd, biedt een meetinstrument. Een BMI onder de 25 wordt als gezond beschouwd, terwijl overgewicht wordt gedefinieerd bij een BMI tussen de 25 en 30.
En dan is er obesitas, een term die wordt toegepast wanneer de BMI de grens van 30 overschrijdt. Bij een BMI van 40 spreken we zelfs van morbide obesitas. Het blijkt dat deze aandoening niet alleen te wijten is aan een gebrek aan beweging, maar ook erfelijke oorzaken kan hebben of het resultaat kan zijn van stofwisselingsziekten zoals een traag werkende schildklier.

De gevaren van overgewicht en obesitas zijn talrijk en niet te negeren. Van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tot suikerziekte, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, verhoogd cholesterol en verschillende vormen van kanker - obesitas brengt aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee, waaronder een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met mensen met een gezond gewicht.

Gelukkig zijn er oplossingen en ondersteuning beschikbaar.
Fysiotherapie blijkt een essentiële rol te spelen bij het aanpakken van overgewicht en obesitas. Het Gezonde Leven behandeltraject, ondersteund door toegewijde fysiotherapeuten, belooft een gezondere leefstijl en meer lichaamsbeweging. Dit traject, dat wordt vergoed door zorgverzekeraars, biedt niet alleen begeleiding bij afvallen maar bevordert ook algehele fitheid, waardoor de kans op gezondheidsproblemen aanzienlijk wordt verkleind.

Dus, als overgewicht of obesitas een uitdaging voor u vormt, wees gerust: er is ondersteuning beschikbaar. Neem contact met ons op via 0348-476840 of stuur een e-mail naar info@adfys-montfoort.nl. U staat er niet alleen voor in uw reis naar een gezonder en vitaler leven!