Een sterke bekkenbodem is essentieel voor zowel mannen als vrouwen, maar vaak wordt het belang hiervan over het hoofd gezien. Een goed functionerende bekkenbodem helpt onder andere bij het voorkomen van urine-incontinentie, verbetert de seksuele gezondheid en ondersteunt het herstel na de geboorte van een kindje. In deze blog gaan we dieper in op de bekkenbodem, de complicaties die zich kunnen voordoen en geven we oefeningen hoe je je bekkenbodem kunt trainen. Lees snel verder! 

 

Wat is de bekkenbodem en waar dient deze voor?

De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren en weefsels die zich aan de onderkant van uw bekken bevinden. Deze spieren zijn enorm belangrijk, omdat ze verschillende organen ondersteunen zoals je blaas, darmen en bij vrouwen, de baarmoeder. De bekkenbodem helpt je bij het plassen en de stoelgang, ondersteunt seksuele functies, en speelt een rol in de algehele stabiliteit van je lichaam. Het helpt ook om druk te weerstaan die ontstaat bij activiteiten zoals tillen, hoesten of zelfs tijdens de bevalling. 

 

Welke complicaties kunnen zich voordoen?

Zowel mannen als vrouwen kunnen verschillende complicaties ervaren als gevolg van een verzwakte bekkenbodem. Veelvoorkomende problemen zijn urine-incontinentie, waarbij kleine hoeveelheden urine onvrijwillig ontsnappen tijdens activiteiten zoals lachen of niezen. Verder kan er sprake zijn van bekkenorgaanverzakking, waarbij organen zoals de blaas of darmen verzakken en bij vrouwen druk uitoefenen op de vaginawand. Bij mannen kan een verzwakte bekkenbodem bijdragen aan problemen met seksuele functies en controle over de blaas tijdens de nacht. Een goede bekkenbodemgezondheid is essentieel voor het voorkomen van deze complicaties en het handhaven van een goede levenskwaliteit.

 

Hoe kun je je bekkenbodem trainen?

Het trainen van de bekkenbodem is cruciaal voor het behouden van een gezonde controle over de blaas en darmen en helpt bij het ondersteunen van uw seksuele gezondheid. Een goed trainingsprogramma begint met het identificeren van de bekkenbodemspieren. Dit kan gedaan worden door te proberen het urineren midden in de stroom te stoppen, waardoor je de juiste spieren activeert.

 

Tips voor het trainen van de bekkenbodem:

  1. Kegeloefening: Span de spieren voor ongeveer 5-10 seconden en ontspan daarna voor dezelfde tijd. Herhaal dit 10-15 keer per sessie, en voer drie sessies per dag uit.

  2. Brugoefening: Ga op je rug liggen met gebogen knieën, til je heupen omhoog van de vloer. Houd deze positie een paar seconden vast en laat langzaam weer zakken.

  3. Squats: Diepe squats helpen de gehele bekkenbodem te versterken.

  4. Ademhalingsoefening: Focus op diepe buikademhalingen die de bekkenbodemspieren indirect beïnvloeden.

 

Consistentie is key bij deze oefeningen. Integreer ze in je dagelijkse routine voor de beste resultaten en overweeg begeleiding van een (bekken)fysiotherapeut voor gepersonaliseerde begeleiding en correcte uitvoering.

 

Meer informatie, last van de bekkenbodem of tips over het trainen van je spieren?

Neem contact met ons op! Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten staan klaar om je te helpen met je vragen of problemen. Neem dan contact op door te bellen naar 0348-476840 te mailen naar info@adfys-montfoort.nl of door het contactformulier in te vullen op onze website.