Op 30 mei 2024 is het Internationale MS dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de mensen die getroffen zijn met Multiple Sclerose (MS), en hun geliefden. Op wereld MS dag draait het om verbinden met elkaar. Maar wat is MS? En hoe kunt u optimaal leven? In deze blog kunt u lezen wat MS is en krijgt u tips om leven met MS draaglijker te maken.

 

Wat is MS?

MS is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel. Als u MS heeft, kan het centrale zenuwstelsel bepaalde signalen niet meer goed verwerken. Dit komt doordat de isolatielaag om de zenuwen, de myeline, is aangetast. De zenuw komt dan bloot te liggen en hierdoor worden signalen niet goed doorgegeven. Dit kan leiden tot verschillende uitvalsverschijnselen, zoals krachtverlies, blindheid, vermoeidheid en geheugenproblemen.

 

Tips voor leven met MS

De ziekte MS is niet te genezen, maar u kunt de ziekte wel zo leefbaar mogelijk maken. Hier vindt u enkele tips om u te helpen in uw dagelijks leven.

 

Voeding

Gezonde voeding kan een positieve invloed hebben op MS. Het kan namelijk bijdragen aan een betere algemene conditie en een vermindering van klachten. Gezond eten betekent: gevarieerd eten aangepast aan de energiebehoefte van het lichaam. Mensen met MS hebben relatief vaak een tekort aan vitamine B-12. Het tekort kan aangevuld worden door injecties, maar ook door bijvoorbeeld meer dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren te eten.

 

Evenwicht tussen rust en activiteit

Zo veel mogelijk blijven bewegen is erg belangrijk als u MS heeft. Het zorgt ervoor dat de algemene weerstand wordt verhoogd, uw kracht toeneemt en dat u zich minder moe voelt. Toch is het belangrijk dat u in een periode waarin de MS-klachten verergeren, voldoende rust neemt.

 

Activiteiten

Het nationaal MS-fonds organiseert regelmatig activiteiten waar u aan mee kunt doen als u MS heeft. Deze zijn erop gericht om uw leven met MS prettiger te maken. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw naasten. Voorbeelden van deze activiteiten zijn:

 

  • MpowerS: Dit initiatief is opezet speciaal voor jonge mensen met MS. Het komt voort uit ‘empowerment’. De events die ze organiseren zijn gericht op het ontmoeten van nieuwe mensen en het ontdekken wat allemaal wel kan met MS.

  • Watersportweekenden: Tijdens deze weekenden verleggen de deelnemers hun grenzen met verschillende wateractiviteiten zoals zeilen, kanoën, suppen, surfen en waterskiën.

  • Kinderkampen: Tijdens dit weekend zijn de kinderen die een broer of zus met MS hebben er even helemaal uit. 

  • Can Do More: Dit trainingsprogramms is gericht op acceptatie van MS, stressmanagement en sociale ondersteuning voor mensen met MS en hun partners.

  • Leef! met MS: Tijdens dit leefstijlprogramma gaan patiënten met MS aan de slag met voeding, beweging, ontspanning en slaap. Het doel is door leefstijlveranderingen een positief effect op de MS-klachten te creëren.

  • Team Mentaal Sterk: Ieder jaar loopt Team Mentaal Sterk de Mont Ventoux op tijdens klimmen tijdens MS. Het doel is samen bewegen voor een MS-vrije wereld.

  • Nationale MS Dag: Op Nationale MS-dag komen mensen met MS samen en zijn er spraakmakende gastsprekers. U kunt elkaar ontmoeten en rondkijken op het inspiratieplein.

  • MS motion: Dit is een hardloop- en wandelevenement waarbij deelnemers en vrijwilligers zich inzetten voor onderzoek naar de ziekte MS. 

 

Temperatuur

Hogere temperaturen kunnen ertoe leiden dat u tijdelijk meer last heeft van MS-klachten. Op lange termijn beïnvloedt het de ziekte niet, maar u kunt tijdelijk wel meer klachten ervaren. Zorg ervoor dat u niet te warm doucht of een te warm bad neemt. Daarnaast is het ook aan te raden om de sauna te vermijden.

 

Routine

U wordt minder snel moe op het moment dat u regelmaat in uw leven houdt. Door op vaste momenten te eten, te slapen en te bewegen zorgt u ervoor dat u minder snel moe wordt. Dit leidt ertoe dat de klachten niet verergeren.

 

Heeft u MS of kent u iemand die MS heeft en heeft u nog vragen of wilt u geholpen worden?

Neem dan contact met ons op. Bel naar 0348-476840 of mail naar info@adfys-montfoort.nl