Kies de juiste zorgverzekering voor fysiotherapie in 2023. Lees alle tips en informatie over aanvullende pakketten in onze blog!

Wil jij ook in 2023 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe je in 2023 verzekerd bent. Alle zorgverzekeraars hebben de premie van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen wederom verhoogd. Om te zorgen dat jij ook voor komend jaar een weloverwogen keuze kunt maken geven we je graag gerichte informatie over jouw keuzemogelijkheden voor 2023 als het gaat om aanvullende verzekeringen. 

 

Verschil kan oplopen tot € 400,- per jaar

Het is zeker de moeite waard om je goed te verdiepen in de zorgverzekeringen, want dat kan je op jaarbasis veel geld schelen. Er zit tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering al een verschil van ruim €400 per jaar. Terwijl de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is, aangezien de inhoud hiervan door de overheid is vastgesteld.

Het is dus belangrijk dat je goed zicht hebt op de voorwaarden en vergoedingen, zodat je weet wat je kunt verwachten van de basisverzekering en/of aanvullende verzekering. 

Gelukkig zijn er een aantal manieren om toch te besparen op jouw zorgverzekering, zonder dat je persé hoeft in te leveren op goede zorg. Lees hier de tips op zorgwijzer.nl

Een overzicht van alle zorgpremies 2023 vindt je hier.

Vanaf 1 januari 2023 zit er geen collectiviteitskorting meer op zorgverzekeringen. Terwijl bijna 2 op de 3 Nederlanders er gebruik van maakt. Er zit één voordeel aan: het vergelijken van zorgverzekeringen wordt een stuk gemakkelijker!

 

Fysiotherapie in de basisverzekering

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaal je dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:

 • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
 • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
 • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
 • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
 • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefening therapieën op een jaar)
 • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
 • Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt tot 1 augustus 2023. Voor fysiotherapie of oefentherapie geldt een maximum van 50 behandelingen. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden voor herstelzorg.

 

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Zeker als jij een grotere kans op blessures hebt door de sport die je beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als je (vaker) last hebt van je rug of zwakke gewrichten hebt, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

Belangrijk:

 • Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.
 • De vergoedingen hieronder zijn gebaseerd op fysiotherapeuten die een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Hier vallen wij onder.
 • Het eigen risico is niet van toepassing als je gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit uw aanvullende verzekering.

 

Hoe kies jij de zorgverzekering die het best bij jou past?

Gebruik de checklist op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering kiezen: waar let u op?

Kijk in jouw polis om te achterhalen voor welke vergoeding je in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Bepaal dus voor jezelf jouw zorgbehoefte. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar. 

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als jij maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot 'fysiotherapie' rekent.

Verwacht jij komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om jouw eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit bedrag betaal je bovenop het verplichte eigen risico van €385. 

Jouw eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als je veel zorgkosten verwacht. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als je het bedrag van jouw verplichte en vrijwillige eigen risico niet achter de hand hebt.

Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen jou op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

 

We hebben de ruimste vergoedingen voor fysiotherapie (ten minste 36 behandelingen per jaar) voor jou op een rijtje gezet:

Verzekeraar    Polis Aantal behandelingen +premie  
 De Friesland  Optimaal  36  €54,75
 Zilveren Kruis  Aanvullend 4 sterren   36  €74,25
 ProLife  Extra Largepolis  36  €74,25
 ONVZ  Topfit  50  €67,66

 

Dit is de top 5 van zorgverzekeraars met de voordeligste verzekeringen met 6 behandelingen fysiotherapie 

Verzekeraar Polis Aantal
behandelingen
Premie
 CZ  Aanvullend 3 (+5,25)  6  €133,55
 FBTO  Spieren en Gewrichten (+6,95)  max. € 200,-  €133,90
 Ditzo  ZorgBewust (+6,95)  6  €135,90
 Zilveren Kruis  Aanvullend 1 (+6,25)  6  €136,20
 De Friesland  AV Opstap (+7,25)  6  €138,20

 

Top 5 meest voordelige aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie bij 9 behandelingen

Verzekeraar Polis Aantal
behandelingen
Premie
 CZ  Aanvullend 4 (+10,50)  9  €138,50
 ProLife  Smallpolis (+7,95)  9  €139,90
 CZ  Basis (+8,10)  9  €140,-
 Zilveren Kruis  Aanvullend 1 ster (+8,25)  9  €140,20
 Ditzo  ZorgBeter (+11.95)  9  €140,90Let op: Je hebt t/m 31 december 2022 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit jouw situatie te vergelijken! Ga naar Zorgwijzer.nl om alle zorgverzekeringen en aanvullende pakketten met elkaar te vergelijken.