fysiotherapeut legt aan patiƫnt uit wat de 3 meestvoorkomende schouderklachten zijn en welke oorzaken en symptomen deze kennen.

Wanneer je last krijgt van één van je schouders merk je direct hoe vaak je jouw schouders beweegt. Bijvoorbeeld bij het aantrekken van je jas. Of bij het kammen van je haar of het tillen van de boodschappentas. Die dagelijkse activiteiten worden lastig door de pijn aan jouw schouder. Maar waar komt die schouderklacht opeens vandaan? Er zijn verschillende oorzaken voor schouderklachten aan te wijzen. De drie meest voorkomende schouderklachten die wij binnen onze praktijk zien, hebben we voor je op een rijtje gezet. 


Waardoor kunnen schouderklachten ontstaan?

Per jaar krijgt ongeveer 31% van de Nederlandse bevolking last van schouderklachten. Onze leeftijd speelt daarbij een belangrijke rol. Jongeren krijgen vaak schouderklachten als gevolg van sportbeoefening. Deze klachten hangen dan samen met bijvoorbeeld instabiliteit van de schouder. Als we ouder worden zijn vaak geïrriteerde pezen de voornaamste oorzaak voor schouderklachten. Maar hoe kunnen dergelijke klachten precies ontstaan? We geven hieronder een aantal oorzaken: 

 • Je hebt je te veel ingespannen met een activiteit waarbij jouw armen boven jouw hoofd waren (plafond schilderen, bomen of haag snoeien)
 • Je hebt te zwaar getild of geduwd
 • Je hebt langdurig dezelfde beweging gemaakt
 • Je ervaart veel spanning en stress
 • Je hebt last van slijtage (artrose) in het gewricht of gewrichtsontstekingen door artritis
 • Je hebt een schouderblessure (bijvoorbeeld door sportbeoefening of een val)
 • Je hebt nekklachten

 

Welke symptomen heb je bij schouderklachten?

Schouderpijn heeft veel invloed op jouw dagelijkse handelingen. De meest simpele bewegingen worden bemoeilijkt door de pijn. Zo spraken we in de inleiding al over het aantrekken van je jas, het dragen van de boodschappentas of het kammen van je haar. Maar door schouderpijn kun je vaak ook niet goed slapen, omdat je niet op de schouder kunt liggen. Als je één van de volgende symptomen hebt, raden wij je aan om contact met onze praktijk op te nemen voor het stellen van een diagnose: 

 • Je hebt een zeurende pijn rondom het schoudergewricht
 • Je hebt pijn bij het bewegen van de arm
 • Jouw schouder voelt stijf aan
 • Je hebt pijn bij het volledig strekken van de arm, zijwaarts en/of voorwaarts
 • Elke beweging geeft constante pijn


Wat zijn de meest voorkomende schouderklachten?

De schouder is een zeer complex gewricht. Het is ook een bijzonder gewricht, omdat het een draaiing van 360 graden toe laat. Daardoor is de schouder blessuregevoelig. De meest bekende diagnoses voor schouderklachten zijn: 

 1. Peesaandoeningen: De pees is een verbinding tussen de spier en het bot. Hierbij kun je denken aan een peesontsteking, peesdegeneratie (een verminderde kwaliteit van de pees) of een peesruptuur (de pees is gedeeltelijk of volledig gescheurd).
 2. Slijmbeursontsteking: een slijmbeurs fungeert als schokdemper in een gewricht en bevindt zich tussen bot en spieren. De slijmbeurs zorgt bovendien voor verminderde wrijving tussen verschillende weefsels. Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting of na een ongeval.
 3. Inklemming ofwel impingement syndroom: een pees, spier of slijmbeurs kan ergens in de schouder bekneld raken en dat geeft pijnklachten in de schouder. 

 

Wat kun je zelf doen als je last hebt van schouderklachten?

Wij adviseren je om jouw schouder en arm regelmatig te bewegen, ook al doet het pijn. Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat de schouderklachten niet erger worden en dat de schouder niet vast gaat zitten. Je verkleint daarmee de kans op een frozen shoulder. 
Zorg er natuurlijk wel voor dat je jouw schouder niet belast. Dus geen zware dingen tillen of duwen of boven je macht werken. Daarnaast kun je de pijn trachten te verlichten door de schouder te koelen of te verwarmen. Je kunt zelf bepalen wat voor jou werkt. Op thuisarts.nl staan leuke filmpjes met oefeningen voor je schouder die je alvast kunt proberen. 


Wanneer naar de fysiotherapeut met schouderklachten?

Als jouw schouderklachten blijven aanhouden kun je contact opnemen met onze schouderspecialisten. Tijdens een intake gaan we op zoek naar de precieze oorzaak. Aan de hand van een fysiek onderzoek, eventueel aangevuld met echografie, kunnen we een diagnose stellen. De behandeling van jouw schouderklachten is afhankelijk van het type aandoening in de schouder. Er zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk, zoals shockwave, dry needling en manuele therapie

Je kunt onze schouderspecialisten bereiken via 0348 - 476 840 of door een mail te sturen naar eveline.frishert@adfys-montfoort.nl. Of dien een terugbelverzoek in via onze website. Bekijk ook de website van ADFYS Pees- & Spiercentrum voor uw schouderklachten.