Op leeftijd en last van je rug?


Op een bepaalde leeftijd kan het voorkomen dat je last krijgt van je onderrug. Die hinderlijke pijn kan je dagelijkse bezigheden beïnvloeden. Naarmate de jaren verstrijken, ondergaat ons lichaam natuurlijke veranderingen. Langdurige belasting kan leiden tot vernauwingen in het wervelkanaal, een fenomeen dat bij iedereen in zekere mate voorkomt. Deze vernauwing, ook wel bekend als lumbale stenose, kan resulteren in klachten in de lage onderrug en de bovenbenen. Hieronder willen we je informeren over deze aandoening en enkele suggesties geven om met deze klachten om te gaan.


Maar wat is lumbale stenose precies? Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam onvermijdelijke veranderingen. De geleidelijke verkalking van botten en vernauwing van het wervelkanaal, ook wel artrose van het wervelkanaal genoemd, kunnen de ruimte voor de wervels beperken en druk uitoefenen op de zenuwen. Mensen met een smaller wervelkanaal lopen meer kans op stenoseklachten.

De druk op de zenuwen kan leiden tot ongemak in de onderrug, dat kan uitstralen naar de bovenbenen. Deze klachten worden vaak intenser na langdurig lopen of staan. Mogelijk ervaar je een doof gevoel in je benen, en de pijn in zowel je rug als benen kan toenemen.


Wat kun je doen om deze klachten te verminderen?
elaas is lumbale stenose niet te genezen, maar er zijn manieren om de klachten te verminderen. Zitten, voorover buigen of hurken kan verlichting bieden. Ook kan het helpen om op je zij te liggen met opgetrokken benen. Voor uitgebreidere informatie over lumbale stenose en bijbehorende oefeningen, verwijzen we je naar de volgende video: [Link naar video].


Indien je meer begeleiding nodig hebt, staan onze fysiotherapeuten voor je klaar. Ze zijn gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en kunnen je ondersteunen met oefentherapie. Samen stellen we een behandelplan op om ervoor te zorgen dat je rugklachten verminderen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken. Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 0348 476 840 of stuur een e-mail naar info@adfys-montfoort.nl.