Minder pijn in knie of heup en beter bewegen via het basispakket

Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste twaalf behandelingen door de fysiotherapeut of oefentherapeut vergoed. Behandeling door een fysiotherapeut komt dan in het basispakket en is dus voor iedereen beschikbaar. De verruiming van het basispakket geldt voor patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten voor de eerste twaalf behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie. De behandeling van artrose valt binnen het eigen risico.

Fysiotherapeut Ron Haanschoten van ADFYS in Montfoort is blij met de uitbreiding. “Voor het vergrijzende Montfoort is deze stap van de verzekeraars een goede ontwikkeling. Artrose komt vooral voor bij ouderen. Vrouwen hebben eerder last van artrose dan mannen. Het kan in de familie zitten, waardoor de kans groter is dat iemand artrose krijgt. Daarnaast spelen bijvoorbeeld ook overgewicht en lichamelijk zwaar werk een rol. Behandeling is belangrijk, omdat artrose mensen beperkt in hun mogelijkheden. Spelen met de kleinkinderen, wandelen, fietsen, mensen die last hebben van artrose kunnen vaak moeilijker bewegen. Ondersteuning door een fysiotherapeut met een specifiek op artrose gericht bewegingsprogramma helpt om in beweging te blijven en kan voorkomen dat er aanvullende klachten optreden. Zo’n aanpak dor de fysiotherapeut is effectief, ook als de artrose al in een vergevorderd stadium is. Bij ADFYS fysiotherapie starten we in januari met een artroseprogramma. Dat doen we met (manuele) therapie, oefeningen, informatie over artrose en leefstijl en online ondersteuning. De patiënt komt bij de fysiotherapeut en gaat daarnaast met het online-programma aan de slag. Vooraf wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld dat mensen stapsgewijs helpt meer te gaan bewegen en een actievere levensstijl te ontwikkelen. Daarmee kunnen we de pijn in knie en heup bestrijden.”

 

Langer gezond blijven bewegen

“Het meest voorkomende symptoom van artrose is pijn. Dat komt vooral voor als mensen te weinig bewegen of het gewricht langere tijd te zwaar belasten. Naast pijn hebben mensen ook last van stijfheid. Het gevolg is dat mensen minder bewegen, waardoor hun conditie en spierkracht afnemen. Met oefentherapie kunnen we die negatieve spiraal doorbreken, waardoor mensen langer gezond kunnen blijven bewegen. De oefentherapie bestaat uit oefeningen die de spieren versterken, de mobiliteit bevorderen en de algehele conditie verbeteren. De duur van het programma is afhankelijk van de vorderingen van de patiënt. Zodra de patiënt in staat is de oefeningen en activiteiten zelfstandig uit te voeren en er uitzicht is op blijvende vooruitgang, stopt het programma bij de fysiotherapeut. Onderzoek van onder andere het Zorginstituut heeft aangetoond dat oefentherapie helpt bij artrose van knie of heup. Doordat nu ook mensen zonder aanvullende verzekering voor behandeling in aanmerking komen, verwachten we meer mensen te kunnen helpen.”

 

Heeft u een vraag over artrose of wilt u artrose laten behandelen? Maak een afspraak, u krijgt binnen een werkdag antwoord:

Afspraak maken