Etalagebenen behandelen

Goed nieuws! De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Schippers om fysiotherapie bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens) in de basisverzekering op te nemen. Men moet tot op heden (t/m 31-12-2016) de eerste 20 behandelingen zelf betalen (of vanuit de aanvullende verzekering) en pas vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen vergoed.

Vanaf 2017 krijgt men 37 behandelingen verspreid over een jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Voor mensen met zogenaamde etalagebenen in de 2e fase, pijn door vernauwde bloedvaten in de benen, komt fysiotherapie in het pakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) concludeerde in maart dat oefentherapie onder begeleiding (voldoende) effectief is in die 2e fase en in de meeste gevallen de voorkeur heeft boven vaatchirurgie.

De behandeling

Door de looptraining onder supervisie van een fysiotherapeut spreekt het lichaam meer kleine bloedvaatjes aan rondom het vernauwde bloedvat waardoor het zuurstoftekort en de klachten afnemen. Men loopt dan onder begeleiding van een fysiotherapeut meerdere keren per week om zo de pijnklachten op te zoeken en de loopafstand uit te breiden

Steeds meer mensen krijgen naarmate ze ouder worden verminderde doorbloeding in de benen. Dit kan ertoe leiden dat het lopen steeds minder goed gaat. Het kan zo erg worden dat zij met wandelen steeds meer tussentijds moeten stoppen, omdat de benen te pijn gaan doen. Dit noemt men etalagebenen, met een duur woord “Claudicatio Intermittens”

Bij ADFYS is Ron Haanschoten gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met dergelijke klachten. ADFYS is aangesloten bij het ClaudicatioNet, het specialistennetwerk.

Zij kunnen u door middel van speciale looptraining en oefeningen helpen uw loopafstand en kwaliteit van lopen te verbeteren. ADFYS heeft speciale loopband waar we uw looppatroon kunnen filmen en analyseren, zo kunnen we u nog betere adviezen geven.

Online ondersteuning bij de behandelingen via de MijnZorgApp

mijnzorgappVia ADFYS Montfoort kan u gebruik maken van de MijnZorgApp. Via deze app kunt u online begeleiding krijgen en verschillende oefeningen vinden. Daarnaast kan u via de app afspraakreminders en reminders om huiswerkoefeningen uit te voeren ontvangen.

Een afspraak maken

Bent u geïnteresseerd of heeft u een vraag over de behandeling Looptraining bij Etalagebenen? Maak een afspraak, u krijgt binnen een werkdag antwoord:

Afspraak maken

Fysiotherapie bij etalagebenen

ClaudicatioNetLogo - Klein