Shockwave

Shockwave therapie laat chronische pijn in elleboog verdwijnen

De shockwave therapie van ADFYS biedt uitkomst aan mensen die last hebben van een tenniselleboog. Door enkele behandelingen met shockwave therapie kunnen deze – vaak chronische – pijnklachten voorgoed verdwijnen. Zelfs verkalkingen verdwijnen na slechts enkele behandelingen van 5 minuten.

Behandeling tenniselleboog

Een tenniselleboog geeft vele beperkingen in het dagelijkse leven. Een tenniselleboog noemt men vaak een ´self- limiting’ disease. Hetgeen betekent dat de klachten eens vanzelf over kunnen gaan. Dit kan drie maanden tot jaren duren. De meeste mensen willen en kunnen niet zo lang wachten vanwege de pijnklachten die met een tenniselleboog gepaard gaan. De shockwave therapie kan echter uitkomst brengen bij behandeling tenniselleboog.

Er bestaan vijf types tenniselleboog, te weten:

  1. Irritatie van de aanhechting van de musculus extensor carpi radialis longus (type 1);
  2. Irritatie van het botvlies bij de aanhechting van de musculus extensor carpi radialis brevis (type 2);
  3. Irritatie van de pees van de musculus extensor carpi radialis brevis (type 3);
  4. Irritatie van de spierbuik van de musuclus extensor carpi radialis brevis (type 4).
  5. Irritatie van het botvlies bij de aanhechting van de musculus extensor digitorum

De klassieke behandeling tenniselleboog

Vele behandelmogelijkheden zijn bekend voor een tenniselleboog behandeling. Er is geen ‘gouden standaard’ voor de behandeling van een tenniselleboog. In de praktijk wordt een tenniselleboog vaak behandeld met adviezen op het gebied van sport, ondersteunende medicatie voor pijnvermindering tot aan operatieve ingrepen voor chronische tennisarmen. De behandelmethoden zijn afhankelijk van de fasen waarin een tennisarm zich bevindt.

  1. Acute fase ;  de pijn is nu het heftigst. Bewegingen zijn veelal pijnlijk en er bestaat veel ochtendstijfheid. Handelingen zoals vastpakken en knijpen zijn vaak niet mogelijk. Rust moet vermeden worden. Blijven bewegen op gelede van pijn is het advies.
  2. Subacute fase; de meest heftige pijnklachten zijn verplaatst naar de achtergrond behalve bij belasting kunnen pijnklachten zich wel voordoen.
  3. Chronische fase;  de klachten zijn nu al minstens 6-8 weken aanwezig. De pijn wordt als zeurend ervaren maar staat niet meer op de voorgrond. In het dagelijks leven wordt de pijn alleen maar nog gevoeld bij bepaalde handelingen zoals; sport, knijpen, wringen. Een lichte strekbeperking blijft wel aanwezig, met name in de ochtend.

Behandeling tenniselleboog mogelijkheden

Er worden verscheidene vormen van behandelingen beschreven om het klachtenpatroon van de behandeling tenniselleboog te doorbreken.

Als er sprake is van een ontsteking kan er ontstekingsremmende medicatie als bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen gebruikt worden. Als de ontsteking ondanks deze medicijnen niet verdwijnt, kan er een ontstekingsremmende injectie met corticosteroiden gegeven worden. Een dergelijke injectie heeft echter maar een tijdelijk effect waarbij de klachten gedurende een aantal weken tot maanden afwezig kan zijn. Maar kunnen in alle hevigheid weer terugkomen.

ADFYS Montfoort kan door middel van mobilisatie of manipulatietechnieken de beweeglijkheid van de tennisarm verbeteren. Daarnaast zijn er verscheidene vormen van fysiotherapie om de tennisarm lokaal te behandelen. Het revalidatieproces kan ondersteund worden door middel van oefentherapie en aanwijzingen met betrekking tot de activiteiten en rust kunnen zinvol zijn.

Het gebruik van een bandje / brace om de elleboog die druk op de geïrriteerde plek uitoefent is bekend bij de tennisarm. Een dergelijke brace kan door de druk weg te nemen het geïrriteerde gebied ontlasten. Dit heeft geen genezende werking op de tennisarm.

Shockwave therapie wordt tegenwoordig meer toegepast. De resultaten zijn zeer veel belovend bij de behandeling tenniselleboog. We zien in alle gevallen dat er binnen 4-5 behandelingen al 80% pijnvermindering is opgetreden. Belangrijk is wel om de juiste diagnose te stellen. Bij een verkeerde diagnose heeft de shockwave behandeling geen resultaat. Shockwave therapie moet toegepast worden met behulp van echografie. Echografie verhoogt aanzienlijk de resultaten van de shockwave behandeling en specifiek bij de behandeling tenniselleboog.

Vergoeding

De vergoeding kan vanuit de AV pakket fysiotherapie worden betaald. Als u niet aanvullend verzekerd bent of over uw vergoeding heen bent gegaan dient u de rekening zelf te betalen.

Een afspraak maken

Bent u geïnteresseerd of heeft u een vraag over de shockwave behandeling? Maak een afspraak, u krijgt binnen een werkdag antwoord:

Afspraak maken