5 tips om te genieten van het voorjaar

schaap

Lammetjes dartelen in de wei. Koeien komen vrolijk springend uit de stal. Het voorjaar is aangebroken en ook wij willen naar buiten. Vijf tips om blessurevrij van het wandelweer te genieten.

1. Kies de goede schoenen
Kies schoenen die goed passen. Niet te ruim, niet te krap. Dat voorkomt blaren.

Bij langere wandelingen: denk eraan dat je voeten iets dikker worden.

Nieuwe schoenen? Loop ze goed in. Elke dag een stukje verder. Zo bouw je tegelijkertijd je conditie op.

2. Kies naadloze sokken
Blaren ontstaan het snelst bij de naad van je sokken. Koop daarom naadloze wandelsokken.

3. Voorkom zweetvoeten
Heb je snel last van warme, zwetende voeten? Strooi wat talkpoeder in je sokken en schoenen. Het talkpoeder neemt vocht op. Zo voorkom je de kans op blaren.

4. Bouw langzaam op
Begin rustig aan. Zeker als je in de winterperiode minder hebt gelopen. Kies bijvoorbeeld een route in de buurt die je gemakkelijk elke keer een stukje kunt verlengen.

5. Zorg goed voor je voeten
Werk je toe naar een langere tocht, bijvoorbeeld in de zomervakantie? Begin dan een maand tevoren met het dagelijks insmeren van je voeten met voetverzorgende zalf. Zo wordt de huid van je voeten dikker en steviger.

Lekker wandelen in de buurt

Wandel door de natuur van de Lopikerwaard en geniet. Er zijn wandelroutes voor iedereen. Wil je langzaam opbouwen? Begin dan met de Wandelroute van nog geen twee kilometer over Eiland de Bol bij Lopik. Staatsbosbeheer heeft een route uitgezet die begint aan de Tiendweg 26 in Lopik, bekijk de route hier.

Ben je al wat meer geoefend? Kies dan voor de acht kilometer lange Bloklandroute die start voor de deur van ADFYS aan het Kasteelplein in Montfoort. Klik hier voor de routebeschrijving.

Ben je al een echte pro en kun je twaalf kilometer ook wel aan? Kies dan voor de Engherkaderoute die je vanaf het Kasteelplein in Montfoort naar Linschoten voert. In Linschoten starten kan natuurlijk ook, voor meer informatie klik hier.

Loop je wel lekker?

loopanalyse

Gaat wandelen niet snel genoeg? Ben je meer een hardloper? Voorkom dan blessures door jouw looppatroon op een wetenschappelijke manier in kaart te laten brengen. Veel sportblessures (kuitklachten, zweepslag, enkelpijn, heuppijn) ontstaan namelijk door een afwijking in het looppatroon. Een deskundig fysiotherapeut analyseert jouw looppatroon aan de hand van bewegingssensoren en video-opnamen. Meer weten over deze hardloopanalyse? Klik hier.

Wat fijn dat u tevreden bent

Meer dan 250 patiënten van ADFYS waardeerden onze fysiotherapiepraktijk de afgelopen periode met gemiddeld een 8,7. Daar zijn we bij ADFYS erg blij mee een zeer trots op. Op naar de 9!

Minder pijn in knie of heup en beter bewegen via het basispakket

Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste twaalf behandelingen door de fysiotherapeut of oefentherapeut vergoed. Behandeling door een fysiotherapeut komt dan in het basispakket en is dus voor iedereen beschikbaar. De verruiming van het basispakket geldt voor patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten voor de eerste twaalf behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie. De behandeling van artrose valt binnen het eigen risico.

Fysiotherapeut Ron Haanschoten van ADFYS in Montfoort is blij met de uitbreiding. “Voor het vergrijzende Montfoort is deze stap van de verzekeraars een goede ontwikkeling. Artrose komt vooral voor bij ouderen. Vrouwen hebben eerder last van artrose dan mannen. Het kan in de familie zitten, waardoor de kans groter is dat iemand artrose krijgt. Daarnaast spelen bijvoorbeeld ook overgewicht en lichamelijk zwaar werk een rol. Behandeling is belangrijk, omdat artrose mensen beperkt in hun mogelijkheden. Spelen met de kleinkinderen, wandelen, fietsen, mensen die last hebben van artrose kunnen vaak moeilijker bewegen. Ondersteuning door een fysiotherapeut met een specifiek op artrose gericht bewegingsprogramma helpt om in beweging te blijven en kan voorkomen dat er aanvullende klachten optreden. Zo’n aanpak dor de fysiotherapeut is effectief, ook als de artrose al in een vergevorderd stadium is. Bij ADFYS fysiotherapie starten we in januari met een artroseprogramma. Dat doen we met (manuele) therapie, oefeningen, informatie over artrose en leefstijl en online ondersteuning. De patiënt komt bij de fysiotherapeut en gaat daarnaast met het online-programma aan de slag. Vooraf wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld dat mensen stapsgewijs helpt meer te gaan bewegen en een actievere levensstijl te ontwikkelen. Daarmee kunnen we de pijn in knie en heup bestrijden.”

 

Langer gezond blijven bewegen

“Het meest voorkomende symptoom van artrose is pijn. Dat komt vooral voor als mensen te weinig bewegen of het gewricht langere tijd te zwaar belasten. Naast pijn hebben mensen ook last van stijfheid. Het gevolg is dat mensen minder bewegen, waardoor hun conditie en spierkracht afnemen. Met oefentherapie kunnen we die negatieve spiraal doorbreken, waardoor mensen langer gezond kunnen blijven bewegen. De oefentherapie bestaat uit oefeningen die de spieren versterken, de mobiliteit bevorderen en de algehele conditie verbeteren. De duur van het programma is afhankelijk van de vorderingen van de patiënt. Zodra de patiënt in staat is de oefeningen en activiteiten zelfstandig uit te voeren en er uitzicht is op blijvende vooruitgang, stopt het programma bij de fysiotherapeut. Onderzoek van onder andere het Zorginstituut heeft aangetoond dat oefentherapie helpt bij artrose van knie of heup. Doordat nu ook mensen zonder aanvullende verzekering voor behandeling in aanmerking komen, verwachten we meer mensen te kunnen helpen.”

 

Heeft u een vraag over artrose of wilt u artrose laten behandelen? Maak een afspraak, u krijgt binnen een werkdag antwoord:

Afspraak maken